Višemesečna akcija u kojoj je digitalnim mamografom pregledano 4.500 žena sa područja sedam opština Pčinjskog i dela Kosovsko-pomoravskog okruga, pokazao je da je rana prevencija raka dojke najbolji način za uspešan ishod lečenja, ocenio je dr Petar Bošnjaković iz Kliničkog centra u Nišu koji je rukovodio akcijom na jugu Srbije.

– Na ovom području registrovana su 54 slučaja oboljenja raka dojke što procentualno nije drastično, ali nam ukazuje na to da u zdravstvenim ustanovama, i kod lekara i pacijentkinja, mora da se pojača svest o redovnim kontrolnim pregledima – precizirao je dr Bošnjaković.

Za pomoćnika direktora Zdravstvenog centra u Vranju dr Radeta Ristića rezultati mamografskih pregleda dodatni su izazov da se pojača rad nadležnih službi pre svega u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. On je najavio pojačani rad svih stručnih službi u ovoj oblasti.

– Naša zdravstvena ustanova brine o zdravlju oko četvrt miliona pacijenata sa područja juga Srbije i u tom smislu prevencija raka dojke kao prepoznata bolest modernog doba biće predmet dalje edukacije zdravstvenih radnika u pružanju savetodavnih ali i lekarskih usluga – precizirao je Ristić.

Ova preventivna akcija u Zdravstvenom centru u Vranju prvi put je omogućila pacijentkinjama sa juga Srbije pregled pokretnim digitalnim mamografom na potencijalne rizike od raka dojke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari