novi pazar poplaveFoto: FoNet/ Senad Župljanin

Na području Sjenice, do decembra, trebalo bi da bude završena sanacija jedne reke i dva potoka, a na novopazarskoj teritoriji, za novembar je najavljen početak radova na korićenju tri reke.

Na reci Grabovici i potocima Medarački i Krstac, koji protiču kroz Sjenicu, počeće radovi na sanaciji. Vrednost radova je 57,7 miliona dinara.

Javno preduzeće „Srbijavode“ taj posao poverilo je beogradskoj kompaniji „ Hidto-Tan“, jedinom učesniku na oba tendera.

Na Grbavici sanacijom će biti obuhvaćen regulisani deo korita, kroz centar grada, hde je potreba popravka korita ugradnjom lomljenog kamena i izgradnja betonskog zida. Neuređeni deo korita biće očišćen i obala obezbeđena kamenim nabačajima.

Medarački potok, desna pritoka Grbavice, zbog bujičnih kiša i nedovoljnog propusta, redovno se izliva i plavi.

Korito tog potoka, u dužini 500 metara, biće očišćeno, profilisano i cevasti propusti biće zamenjeni ramovskim.

Na potoku Krstac, koji često ugrožava magistralni put Sjenica – Ivanjica, biče urađeno kaskadiranje i profilisanje korita i čišćenje od nanosa i drvne mase.

Ceo posao, kako je predviđeno tenderima, trebalo bi da bude završen do decembra.

Radovi na regulaciji novopazarskih reka Raške, Jošanice i Trnavice, tek, treba da počnu. Tender za izbor izvođača radova završen je pre tri dana. Ko će da realizuje ovaj kapitalni projekat odlučiće Republička direkcija za vode.

Predstavnici JP „Srbijavode“, pre godinu dana, početak radova na ta tri novopazarska vodotoka, najavili su za mart ove godine i da će trajati tri godine. Ispostavilo se da nisu ispoštovane procedure po pravilima Svetske banke, pa su uslovi stečeni krajem juna. Pre, skoro dva meseca, saopšteno je da radovi počinju u novembru.

Biće ukorićeno 7,2 kilometra rečnih korita. Trnavica će biti ukoriućena u dužini od 3,6 kilometara, Raške 2,6 i jedan kilometar Jošanice.

Najobimniji radovi biće na reci Trnavici, koja se poslednjih godina najčešće izliva i nanosi najveću štetu. Reka Raška će biti ukorićena uzvodno, a Jošanica nizvodno.

U tenderskoj dokumentaciji navedeno je da bi radovi na Jošanici trebalo da traju 10 meseci, regulacija Trnavice godinu i pet meseci i Raške 20 meseci. Vrednost ovih poslova je 25 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari