Na osnovu izloženog prezentiranja u izvodima ovako malog broja dokumenata može se nedvosmisleno utvrditi da su četnici pod komandom Dragoljuba Mihailovića Draže izvršili zločin genocida nad Muslimanima u toku Drugog svetskog rata na tlu Jugoslavije. Obzirom da ratni zložini, zločini genocida i holokausta NE ZASTAREVAJU, kako je onda posle sedamdeset godina moguće raspravljati o rehabilitaciji lica koje je za to odgovorno po komandnoj odgovornosti. O ovim stravičnim zločinima mogu samo raspravljati istoričari i istorijska nauka, a ako je sud to uzeo u svoju nadležnost onda mora na levi kantar staviti dokumenta koja to lice optužuju, a na desni koja to osporavaju i tako da objavi presudu da narod zna zašto je recimo Draža Mihailović rehabilitovan, ukoliko takvu presudu donesu, ili zašto nije.


Ako Evropa, pa i Republika Srbija počiva na antifašizmu, a države potpisnice OUN da zločini genocida ne zastarevaju, nemoguće je objasniti da u Drugom svetskom ratu te stravične zločine nisu sprovodili fašisti Italije, nacističke Nemačke, militaristi Japana (OSOVINA), već i njihovi kvislinzi na tlu Jugoslavije: NDH, Nedičeva Srbija i kolaboracionisti četnici, balisti, hortijevci i folksdojčeri.

To je jedna strana medalje ovog teksta, a druga je da se na osnovu istorijskih dokumenata, dosad istraženih može zaključiti da su se četnici Draže Mihailovića borili na strani OSOVINE. Naposletku, to su u toku rata ustanovile vojne misije Engleske i SAD dok su boravili u štabu Draže Mihailovića, a i sami četnici u svojim dokumentima to potvrđuju, a i okupatori – italijanski i nemački u svojim dokumentima. To su potvrdili i kvislinzi Pavelić i Nedić u svojim dokumentima, a sve je to dostupno u arhivama sa signaturama.

I na kraju treba reći da se ovaj problemu Srbiji provlači poslednjih desetak godina i nije u naučnom smislu to sukob „četnika i partizana“, već politika raznih desno orijentisanih partija. Lepo reče baš jedan iz tih redova, pustimo to nauci, „naša istorija je teška, tragična i svetla“, i gledajmo mi u bidićnost.

Beograd 2015. godine

Autor je istoričar

1Tekst sa skupa JAVNE KONSULTACIJE POVODOM NASTAVKA PROCESA ZA REHABILITACIJU D. MIHAILOVIĆA održanog u Učitelju neznalici 20. marta 2015. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari