Reis Nasufović uputio poruku vernicima povodom početka Ramazana 1Foto: IZ Srbije

Povodom početka muslimanskog meseca posta, Ramazana, vrhovni poglavar Islamske zajednice (IZ) Srbije, reis-u-ulema Sead Nasufović, vernicima je uputio poruku.

Reis Nasufović je naveo da se ovaj Ramazan dočekuje sa tugom zbog svih postradalih u zemljotresima u Turskoj i Siriji i zbog neprestanih stradanja u Ukrajini.

“Čovečanstvo danas živi između ekstremnog straha i daleke nade, baš kao siromah, koji izlazi iz zime bez životnih zaliha, a još nema proleća da išta proklija, a kamoli da zri. Tako biva kad čovek zaboravi na Boga, pa onda Bog učini da čovek sam zaboravi na sebe. Naša nada i naša želja je da s čvrstim imanom zapostimo i da iz Ramazana izađemo od grehova očišćeni zajedno sa našim porodicama, prijateljima i komšijama”, poručio je reis Nasufović i pozvao da se mole “da se svim ožalošćenim porodicama podari strpljenje i smirenost, bolesnima zdravlje, a svakom čoveku snagu i nadu u bolje sutra”.

Ramazan je jedan od pet stubova islama. Traje 30 dana, koje obeležavaju potpuno uzdržavanje od jela i pića i telesnih zadovoljstava, grešnih misli i dela, od izlaska do zalaska sunca.

Post je obavezan zas ve, osim za trudnice, bolesne i fizičke radnike.Mesec posta se završava trodnevnim proslavljanjem Ramazanskog bajrama.

Sutra je prvi dan muslimanskog posta, koji će ove godine trajati 29 dana, do 21.aprila.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari