Presušuje reka Pek, vanredna situacija i u Majdanpeku zbog visokih temperatura 1foto Miljko Stojanović

Zbog smanjenog dotoka vode vanredna situacija na snazi je u Majdanpeku, Gornjem Milanovcu i Sjenici gde vojska doprema vodu za životinje na pašnjacima. Vojska je angažovana i u Vladimircima i u Mionici.

Kako javlja RTS, u Majdanpeku tek povremeno ima vode, raspoređene su tri cisterne, ali na sreću Majdanpek ima svoje rezervoare vode, pa gradska bolnica sve vreme ima vodu. Od juče je uvedena vanredna situacija i u Majdanpeku.

Slobodan Krajić, direktor vodovoda u Majdanpeku kaže za RTS da je stanje od juče nešto lošije nego prethodnih dana.

„Za sada još imamo vode po planu koji je uspostavljen – da grad ima vodu od 6 do 10 i od 14 do 18 časova. Videćemo kakav je dotok vode, inspekcija je na terenu. Ako se poveća dotok vode, biće više vode tokom dana“, rekao je Krajić.

Prema njegovim rečima, bolnica i Dom zdravlja imaju svoj rezervoar, a vrtić nije imao zahtev za dodatnom vodom, ali ako bude potrebe biće postavljeni rezervoari.

„Sela u okolini Majdanpeka takođe imaju problem sa vodom, nisu imali zahteve da se dostave cisterne, jer se snalaze iz sopstvenih bunara. Situacija je bolja u selima“, naveo je Krajić.

Kiša bi popravila situaciju, ali meteorolozi kažu da se može očekivati tek sledeće nedelje.

Pored Majdanpeka, vanredna situacija proglašena je ranije i u Gornjem Milanovcu i Sjenici zbog smanjenog dotoka vode i dugotrajne suše. U Lučanima i Čačku na snazi su mere zabrane nenamenskog korišćenja vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari