– U Tehničkoj školi u Pirotu u toku je rekonstrukcija i prenamena mašinske radionice u fiskulturnu salu koja bi, pak, trebalo da postane nova mašinska radionica. Dok radovi ne budu završeni, učenici časove fizičkog vaspitanja obavljaju napolju, a praktična nastava se odvija u neadekvatnim uslovima u hladnoj i prašnjavoj staroj fiskulturnoj sali. Nastavnik praktične nastave Borisav Golubović kaže da su uslovi za rad u privremenoj radionici u fiskulturnoj sali nemogući i da je uz prašinu i hladnoću veliki problem buka.

– Najveću buku stvaraju kaloriferi za zagrevanje koji nisu odgovarajući za ovakav prostor. Rade i mašine i u toku praktične nastave treba ih nadjačati i učenicima objasniti šta da rade. Jutros je u ovoj privremenoj radionici bilo 11 stepeni, a posle nekoliko sati rada kalorifera temperatura je samo 15 stepeni. Radimo u jaknama. Pod je propao i prašina koja je svuda okolo guši nas. Radujem se rekonstrukcijama obe sale, mada bolje uslove za rad čekam već 24 godine koliko sam u školi – kaže Golubovićeva.

Direktor škole Aca Božić kaže za Danas da je rekonstrukcija obe sale bila neophodna zbog propalih i trulih podova, zidova i stolarije.

– Namera nam je da mašinsku radionicu koja je veća pretvorimo u fiskulturnu salu, a rekonstrukcijom dosadašnje fiskulturne sale dobićemo više radionica za praktičnu nastavu. Fiskulturna sala je stara 40 godina. Ona je mala i neadekvatna za školski sport i fizičko vaspitanje. Uslovi za odvijanje fiskulturne nastave u njoj nisu dobri, jer je hladno, ima dosta prašine i mala je za rad. Naša mašinska radionica je duplo veća, ali ni u njoj nisu bili dobri uslovi za rad. Fiskulturna sala je površine 280, a mašinska radionica je površine oko 600 metara kvadratnih sa dograđenim prostorijama – kaže Božić.

Učenici drugog razreda mašinske struke, zanimanja tehničar za kompjutersko upravljanje, koje smo zatekli na praksi, kažu da ni u staroj mašinskoj radionici uslovi nisu bili dobri, jer je bila jako mračna. Učenik Ognjen Panajotović kaže da rade u veoma lošim uslovima i na starim mašinama.

– Malo jeste hladno, ali smo stalno u pokretu. Jedva čekamo novu radionicu i nove mašine i da uslovi budu bolji – kaže Ognjen.

Njegov školski drug Nikola Pavlović dodaje da se nastavnik trudi da ih dosta nauči.

– Trebalo bi da pored nove radionice dobijemo i nove mašine – kaže on.

I Ivan Todorov se slaže da su uslovi za rad jako loši u prostoru punom prašine, a Dušan Panajotović dodaje da ni u staroj radionici nije bilo dobro, jer je bila jako mračna. Za rekonstrukciju mašinske radionice u fiskulturnu salu Ministarstvo omladine i sporta odobrilo je školi devet miliona dinara, ali za projekat rekonstrukcije fiskulturne sale u radionicu i njenu dogradnju potrebno je najmanje 10 miliona dinara.

– Taj novac nije obezbeđen, a potreban nam je da bismo sve to završili kako je planirano. Za ova sredstva za narednu godinu konkurisali smo kod lokalne samouprave i Ministarstva prosvete. U realizaciju te investicije lokalna samouprava je u protekle dve godine uložila oko 2,5 miliona dinara i škola iz sopstvenih prihoda oko pola miliona dinara. Planirali smo da najpre rekonstruišemo novi radionički prostor, pa tek onda fiskulturnu salu, ali zbog novca radimo za sada samo rekonstrukciju radionice u fiskulturnu salu. U njoj će biti i tribine za 120 gledalaca. Kad se postojeća fiskulturna sala adaptira u radionički prostor, dobićemo još sedam novih radionica i laboratorija – kaže Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari