Rekonstrukcija Kalenić pijace od sledeće godine 1foto FoNet/Beoinfo

Gradski sekretar za investicije Beograda Luka Petrović najavio je danas da će radovi na rekonstrukciji i modernizaciji Kalenić pijace početi početkom sledeće godine.

„Moramo ići u korak sa vremenom, potrebama potrošača i modernizacijom. Zato je bilo neophodno da se temeljno isplanira ovaj projekat. On nosi veliku težinu zbog svoje tradicije, lokacije, ali i popularnosti među građanima“, kazao je Petrović, objavila je gradska uprava Beograda.

Dodao je da su tokom izrade projekta uzete u obzir i potrebe trgovaca, kako bi im se olakšalo dopremanje i prodaja proizvoda.

Petrović je kazao i da je juče raspisana javna nabavka za projektovanje pijace Skadarlija.

„Zajedno sa rekonstruisanom Kalenić pijacom, novim objektima u Lazarevcu i Obrenovcu, Beograd će dobiti četiri potpuno nove, moderno opremljene pijace“, rekao je on.

Kako je precizireno, Kalenić pijaca prostire se na oko 10.000 kvadratnih metara i predstavlja jednu od najvažnijih pijaca u glavnom gradu, a iz Sekretarijata za investicije Grada Beograda naveli su da će pijaca nakon rekonstrukcije biti podeljena u četiri celine.

Prva celina obuhvatiće najveći deo pijace sa 510 tezgi, četiri pjacete sa česmama i klupama i biće natkrivena nadstrešnicom.

Druga celina će se fokusirati na gastronomske objekte, uključujući prodaju prehrambenih proizvoda i pripremu gotove hrane, dok je treća predviđena za objekat mlečne hale i nalaziće se na uglu Njegoševe i ulice Maksima Gorkog.

Mlečna hala obuhvatiće 50 prodajnih mesta i biće opremljena specijalizovanim prostorom za prodaju mlečnih proizvoda.

Popločani prostor (Plato Soje Jovanović) na raskrsnici Maksima Gorkog i Njegoševe ulice, sa tribinama koje će ujedno biti i pristupno stepenište ka objektu mlečne hale, predstavljaće četvrtu celinu.

Jedna od omiljenih pijaca Beograđana izgrađena je 1926. godine i nosi ime po srpskom trgovcu Vlajku Kaleniću.

Do sada je nekoliko puta bila rekonstruisana, ali nikada na ovako obiman i sveobuhvatan način, objavila je uprava Grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari