Kada će na red doći rekonstrukcija ograde Studentskog parka u Beogradu? 1Studentski park Foto: B. C.

„Ograda Studentskog parka je delo Milutina Borisavljevića,izvedeno 1929. godine. To remek delo, poznato i u literaturi, izvedeno na vrhunski način. Ima brojnih oštećenja. Ovo je zahtevno u pogledu rekonstrukcije, ali tako je često sa vrhunskom arhitekturom”, izjavio je profesor Arhitektonskog fakulteta Ivan Rašković. Rekonstrukcija kapije najavljivana je više puta, ali još uvek nije ni počela. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda nije odgovorio na upit N1 da li je i za kada planirana rekonstrukcija.

Ograda Studentskog parka u Beogradu je jedno od zaštićenih kulturnih dobara na koji su nadležni zaboravili. Kapije Studentskog parka u Beogradu su toliko oštećene i zarđale da jedna ne može da se otvori, a beton je popucao na više mesta, prenosi N1.

“Naravno, vreme je učinilo svoje. Ovo je delo Milutina Borisavljevića koje je izvedeno 1929. godine. To remek delo, poznato i u literaturi, izvedeno na vrhunski način – i konceptualno i izvođački. Ima brojnih oštećenja. Ovo je zahtevno u pogledu rekonstrukcije, i u pogledu truda i novca, ali tako je to često sa vrhunskom arhitekturom”, kazao je Ivan Rašković.

Rekonstrukcija kapije je najavljivana više puta, ali do sada se u vezi sa tim ništa nije dogodilo.

Nadležni za održavanje kapije Studentskog parka je Zavod za zaštitu spomenika kultire grada Beograda. Na upit N1 da li je planirana rekonstrukcija ograde, odgovor do objavljivanja priloga nije stigao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari