Sa prvim lepim danima, ove godine počinje parcijalna rekonstrukcija Ramske tvrđave koja bi trebalo da bude završena do 2018. godine što će predstavljati izvanredan doprinos ukupnom razvoju turima koji je u opštini Veliko Gradište strateško opredeljenje perspektivnog razvoja.

Do sada je urađen idejni projekat rekonstrukcije tvrđave Ram i započeti su zemljani radovi. Radove je finansirao Sektor za turizam. Prošle godine urađeno je osvetljenje utvrđenja po obodu koje je finansirala turska agencija Tika, a procenjena vrednost projekta je oko 2 miliona evra.

U toku je priprema projektno-tehničke dokumentacije rekonstrukcije tvrđave kao jednog od najmonumentalnijih objekata na toku Dunava kroz Srbiju. U svakoj fazi obnove rekonstruisaće se po jedna od pet kula i jedan bedem. Donžon kula koja se nalazi na ulazu je najugroženija. Ona će na početku rekonstrukcije biti osigurana kako bi se očuvala, a u poslednjoj fazi će biti i potpuno obnovljena. Rekonstrukcija kompleksa Ramske tvrđave obuhvatiće, osim bedema i kula, karavansaraj, hamame, dekorativnu unutrašnju rasvetu kao i izvođenje arheoloških radova. Projekat finansiraju: Turska agencija za međunarodnu pomoć i saradnju, Ambasada Republike Turske u Srbiji, Ministarstvo finansija-sektor turizam, Ministarstvo kulture i informisanja Republički zavod zaštite spomenika kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari