U toku su radovi na potpunoj rekonstrukciji župne crkve „Uzvišenje Sv. križa“, koja se nalazi u samom centru grada. Radovi su započeli krajem jula, a trebalo bi da se okončaju do kraja septembra.

Takođe, 14. septembra biće svečano obeležena i dva veka od izgradnje župne crkve (završena 1813. godine zalaganjem grofovske porodice Pejačević).

Radovi prve faze obuhvataju rekonstrukciju zvonika crkve, prednje fasade i sanaciju kompletnog krova i koštaju 80.000 evra.

– Pored naših sredstava, novac smo dobili i od Nemačke, kao i potomaka rumskih Nemaca, Zavoda za zaštitu spomenika kulture (oni i nadziru radove), kao i delom prilozima naših sugrađana svih veroispovesti, kaže župnik Željko Tovilo.

Druga faza radova započinje na proleće naredne godine tako da će župna crkva ponovo imati izgled kakav je imala davne 1813. godine do kraja sledeće godine.

Unutrašnjost crkve je kompletno renovirana 1983. godine, a pet godina kasnije je potpuno skinuta fasada u želji da se crkva renovira i dobije pređašnji izgled, ali se na to moralo čekati ravno tri decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari