U Avganistanu je 2010. godine poginulo 2.800 civila što je najviše za devet godina rata međunarodnih snaga NATO i avganistanske vojske protiv talibanskih pobunjenika, saopštila je juče kancelarija UN u Kabulu. Tri četvrtine poginulih civila nastradalo je u napadima pobunjenika, tvrdi se u saopštenju.


Ti podaci pokazuju da uprkos uveravanjima vojnih zvaničnika i predstavnika vlada zemalja NATO, pobuna talibana se sve više širi poslednjih godina, a njihove akcije su odavno prešle granice tradicionalnih pobunjeničkih uporišta. Godišnji izveštaj UN je osim toga, objavljen samo nekoliko meseci uoči najavljenog postepenog povlačenja trupa, što će prema planovima Vašingtona i NATO do 2014. godine dovesti do potpunog prebacivanja odgovornosti za bezbednost zemlje na avganistanske snage. UN navode da je tokom 2010. godine u Avganistanu poginulo 2.777 civila što je za 15 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Izveštaj su sačinili Misija za podršku UN u Avganistanu (UNAMA) i nezavisna avganistanska Komisija za ljudska prava. Pobunjenici, talibani i ekstremističke grupe odgovorne su za smrt 75 odsto civila, dok su avganistanske trupe i međunarodne snage odgovorne za smrt njih 16 odsto. Za devet odsto poginulih nije utvrđeno ko je odgovoran za njihovu smrt. U samoubilačkim i bombaškim napadima, što su najčešći vidovi borbe talibana, stradalo je 1.141 civil tokom prošle godine, dok je u vazdušnim napadima međunarodnih i avganistanskih snaga poginuo 171 civil. U izveštaju se takođe ističe da je broj ubijenih civila četiri puta veći od broja pripadnika međunarodnih snaga NATO koji su tokom 2010. poginuli u borbama.

Istovremeno, prošla godina je bila daleko najsmrtonosnija za pripadnike međunarodnih snaga za punih devet godina rata, jer je samo tokom 2010. stradalo njih 711.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari