Povoljna hidrološka situacija, zajedno sa maksimalnom pogonskom spremnošću pet agregata Hidroelektrane „Đerdap 1“, doprinela je da u avgustu najveća dunavska elektrana proizvede više od 511 miliona kilovat sati električne energije, čime je mesečni plan premašen za čitavih 36 odsto.

Dotokom vode od 4 200 kubnih metara u sekundi na „Đerdapu 1“ se ovih dana dnevno proizvodi 15 miliona kilovat sati struje, navode kladovski energetičari, dodajući da je od početka 2010. godine HE „Đerdap 1“ koji inače strujom snabdeva skoro petinu Srbije, EPS-u isporučila 4,323 milijarde kilovat sati struje ili 6 odsto više od planske proizvodnje na godišnjem nivou.

Dodajmo, takođe, da se radovi na revitalizaciji šeste turbine HE „Đerdap 1“ izvode planiranom dinamikom i da prema očekivanjima ovaj posao treba da bude završen do kraja godine. Podsećamo da prema planu, do 2015. godine treba da bude završena obnova i zamena svih šest „Đerdapovih“ agregata, što će njihov radni vek produžiti za još 40 godina, a snagu uvećati za 10 procenata.

Revitalizacija Hidroelektrane „Đerdap 1“ poverena je ruskoj firmi „Silovije mašini“. Ukupna vrednost radova je 168 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari