Izvanredne rezultate Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ u tekućoj godini prezentirao je direktor Dragan Jovanović uz iznošenje komparativnih podataka iz prethodnog perioda kao i osnovnih smernica perspektivnog razvoja energetskog giganta iz Kostolca.

Pre samo šest godina kostolačke termoelektrane bile su, uslovno govoreći, rezervni kapacitet Elektroprivrede Srbije. Njihov rad pratili su brojni problemi, pa su procene pouzdanosti bile nepovoljne. Godišnja proizvodnja je tada iznosila 3,8 milijardi kilovat – sati. Do kraja godine biće proizvedeno i isporučeno sistemu EPS-a oko 6,5 milijarde kilovat – sati električne energije, istakao je direktor PD „TE-KO Kostolac“, Dragan Jovanović: -Rekord je i u proizvodnji otkrivke na Površinskom kopu „Drmno“ jer će do kraja godine biti iskopano oko 41,5 miliona kubnih metara jalovine. Ulaganja u modernizaciju i tehnološke promene omogućila su da se ukupna električna energija proizvede sa 8,8 miliona tona uglja, što je značajno smanjenje utroška ovog energenta. Broj povreda na radu je u ovoj godini smanjen za 43 odsto u odnosu na 2012. godinu a poslovni dobitak za 2013. godinu iznosiće oko 3,66 milijarde dinara, rekao je na konferenciji za medije direktor PD „TE-KO Kostolac“ Dragan Jovanović.

Ovom skupu su prisustvovali funkcioneri lokalne samouprave grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac, načelnik Braničevskog okruga Aleksandar Đokić, poslovodstvo „TE-KO Kostolac“, kao i Dragoljub Laković predsednik i Nebojša Jočić član Skupštine kostolačke kompanije.

Ova, 2013. godina, je ujedno i najznačajnija godina u razvoju PD „TE – KO Kostolac“ kao i EPS-a. Potpisan je ugovor o izgradnji novog bloka, snage 350 megavata sa kineskim partnerima i iz te Druge faze aranžmana radiće se i proširenje proizvodnje na PK „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje, što će ukupno značiti investiranje od 715 miliona dolara u Kostolac. Inače, u toku je realizacija investicija Prve faze kreditnog aranžmana, vrednog 340 miliona dolara, od čega je završena revitalizacija drugog bloka u Termoelektrani „Kostolac B“, na kome je sada stabilna visoka proizvodnja, što je značajno uticalo i na ukupno povećanje energetske efikasnosti i povećanje proizvodnje. Naredna godina biće značajna za ukupne inevesticione radove. Tako će već u martu početi revitalizacija prvog bloka TE „Kostolac B1“, izgradnja sistema za odsumporavanje dimnih gasova, izgradnja luke i železničke pruge. Međutim, Kostolac u narednoj godini ulaže 27 miliona evra u povezivanje TE „Kostolac A“ na sistem otpepeljivanja i odlaganja pepela i šljake gustom hidromešavinom na deponiju u Ćirikovcu, čime se otvaraju mogućnosti za trajno zatvaranje pepelišta na Srednjem kostolačkom ostrvu, Kostolac je tako ponovo pokretač industrijskog oporavka, ne samo ovog kraja, EPS-a, već i cele države. Kroz svoju istoriju, dugu 143 godine, Kostolac je u tri navrata bio pokretač industrijalizacije Srbije, što će se i u sadašnjem vremenu potvrditi. Na investicijama stvoreni su uslovi za značajno angažovanje domaće industrije, što bi trebalo da obezbedi zamah, posebno elektromašinogradnje.

Kostolac otvara i novo poglavlje u svojim ambicioznim planovima nastavkom istraživanja ležišta uglja na zapadnom polju gde su utvrđene rezerve od blizu 500 miliona tona lignita i isto toliko najkvalitetnijeg šljunka. Time se potvrdila veoma ambiciozna poslovna politika PD „TE – KO Kostolac“, koja je u protekle četiri godine dokazana stalnim povećanjem proizvodnje i smanjenjem troškova proizvodnje, ostvarivanjem profita na kraju poslovne godine, što se realno očekuje i na kraju ove godine.

Ovo je i godina značajna zbog brige o zaposlenima, posebno kada se radi o bezbednosti i zdravlju na radu, značajnim smanjenjem povreda na radu i pored toga što su veoma teški uslovi rada, posebno na Površinskom kopu „Drmno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari