Poslovanje niškog Univerziteta "pretresaju" i revizori i tabloidi 1Foto: Vesna Torović

Univerzitet u Nišu je tokom 2020. i 2021. godine isplatio 12,42 miliona dinara više na ime primanja zaposlenima, sproveo javne nabavke bez poštovanja zakonskih procedura u iznosu od 1,7 miliona, te imao rashode bez pravnog osnova i validne dokumentacije od skoro tri miliona dinara, navodi se u najnovijem izveštaju Državne revizorke institucije koja je proveravala javne nabavke i plate zaposlenih u tom periodu.

Prema navodima DRI, od 12,42 miliona dinara koliko je Univerzitet nezakonito isplatio zaposlenima na ime zarada i socijalnih doprinosa, čak 11,76 miliona dinara je iz državnog budžeta, a svega 663 hiljade iz sopstvenih sredstava.

Ovakav “višak” je isplaćen zbog primene uvećane osnovice za obračun plata, zapošljavanja preko dozvoljenog broja bez odobrenja nadeležne Vladine komisije, te isplatu primanja po osnovu ugovora o autorskom delu, umesto po ugovoru o delu, zbog čega su manje plaćeni porezi i doprinosi.

Univerzitet, takođe, nije doneo interna akta kojima uređuje raspodelu sopstvenih prihoda i uvećanje plata iz sopstvenih prihoda.

Propusti u javnim nabavkama, zapošljavanju, platama…

U izveštaju se između ostalog navodi da u iznosu od 1,48 miliona dinara javne nabavke nisu izvršene u skladu sa zaključenim ugovorima, i to tako što su plaćanja realizovana na osnovu predračuna i pre izvršene usluge.

Ovakva nepravilnost odnosi se na štampanje različitih materijala za Univerzitet, na osnovu ugovora sa štamparijom Unigraf x- copy.

Univerzitet je isplatio 1,78 miliona dinara više za naručene usluge nego što je navedeno u ugovorima, i to na osnovu uvećanih faktura, uglavnom istoj ovoj štampariji.

Evidentiran je i rashod od 1,2 miliona dinara bez validne dokumentacije, opet za istu štampariju, kojoj je uplata izvršena na osnovu računa koji ne sadrže sve podatke neophodne za knjiženje u poslovnim knjigama.

U javnosti su ovih dana plasirane optužbe da je za “velike zloupotrebe” na Univerzitetu u potpunosti odgovoran rektor Dragan Antić, kome se pripisuje samovlašće.

Pojedini mediji su izvestili da on navodno nezakonito zapošljava i postavlja na funkcije isključivo podobne, među kojima su i profesori kojima se produžava radni odnos posle 65 godina, mada ne ispunjavaju uslove. Univerzitet, sa druge strane, navodno gubi sudske sporove od nastavnika koji nisu izabrani u zvanje iako ispunjavaju uslove.

Prema navodima tih medija, Antić “sam sebi povećava platu”, a nekoliko godina je “sam sebi potpisivao autorski ugovor, i kao ovlašćeno lice i kao autor”.

On je navodno nezakonito izabran, a na takav način i upravlja ovom visokoškolskom ustanovom, dodali su oni.

Rektor: Dezinformacije u tabloidima treba da nanesu štetu našem Univerzitetu

Rektor Antić, pak, kaže da je Univerzitet već u toku kontrole DRI uklonio sve konkretne propuste za koje je to bilo moguće, a da će one za koje je neophodno vreme ukloniti u ostavljenom roku.

„Državna revizorka institucija u svom izveštaju na jednom mestu nije upotrebila termin „nezakonitost“, a utvrđeni propusti nemaju karakter nezakonitog rada. Pritom, ne postoji nijedan izveštaj DRI o kontroli rada visokoškolskih ustanova u kojem nisu istaknute iste ili još značajnije primedbe, a iznosi sredstava o kojima se govori u tim drugim izveštajima su višestruko veći“, kaže Antić za Danas.

Poslovanje niškog Univerziteta "pretresaju" i revizori i tabloidi 2
Foto: Univerzitet Niš

Rektor niškog Univerziteta tvrdi da su optužbe u pojedinim tabloidima naručene, a nastale na osnovu anonimnih predstavki koju je „nekoliko preambicioznih nastavnika dostavilo Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja“.

Takve dezinformacije imaju za cilj samo da nanesu štetu Univerzitetu u Nišu, tvrdi on.

„Svakome ko makar malo poznaje način rada univerzitetskih institucija jasno je da rektori univerziteta niti biraju nastavnike u zvanja, niti produžavaju radini odnos nastavnicima koji su ispunili uslove za penziju, niti donosi odluke o izboru članova univerzitetskih organa, niti donose finansijske planove visokoškolskih ustanova, i slično. Sve ove odluke donosi Senat Univerziteta, koji čine 34 redovna profesora, pa je svaka pomisao da rektor može, iz bilo kog razloga, da manipuliše njima je potpuno nerealna, i može se iskonstruisati samo u glavi zlonamerne ili neinformisane osobe“, kaže on.

Antić dodaje da nije „samozvani“ rektor, već je biran na sednicama Saveta Univerziteta četiri puta, ubedljivom većinom ili jednoglasno.

Na ovoj funkciji nalazi se od oktobra 2012. godine.

Pojedini mediji saznali rezultate inspekcijske kontrole pre Univerziteta

„Prosvetna inspekcija Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja kontrolisala je rad Univerziteta u Nišu kroz terensku kontrolu koja je obavljena 21. novembra 2021. godine. Kada nam je dostavljen nacrt zapisnika, dali smo primedbe na njega. Do danas, Univerzitetu dostavljen konačan Zapisnik iz koga se može videti koje su primedbe usvojene, a koje nisu. Ali, pojedini tabloidi i novinari su o toj kontroli pisali još dok je nacrtu zapisnika pisali još dok je izveštaj Prosvetne inspekcije bio u fazi izrade“, kaže rektor Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari