Rektor Bogoslovije na Cetinju: Zakon je neustavan 1Foto: Youtube/ printscreen

Rektor Bogoslovije na Cetinju Gojko Perović izjavio je večeras da je novi crnogorski Zakon o slobodi veroispovesti protivustavan i da je donet mimo odgovarajućih procedura i bez javnih rasprava.

Gostujući u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S, on je istakao da nisu poštovane ni preporuke Venecijanske komisije. „Ne znamo ni ko je pisao taj zakon“, ukazao je Perović i dodao da ugovori koji su kao vrsta sporazuma potpisani sa katoličkom crkvom, nisu potpisani niti ponuđeni SPC i da je to oblik diskriminacije.

On je dodao da će se zbog toga negativni aspekti ovog zakona jedino primenjivati na SPC, ali ne i na katoličku i muslimansku zajednicu. Predsednik Građanskog demokratskog foruma Aleksandar Olenik podsetio je da Crna Gora ima Ustavni sud i da je čitav slučaj sada pred njim i istakao da on nije advokat Mila Đukanovića.

On je ocenio da nema otimanja imovine i da se zakon zloupotrebljava jer se pretpostavalja njegova neizvesna buduća primena. Istoričar Nikola Samardžić ocenio je da je zakon donet pod pritiskom i u vanrednoj situaciji. „Ušli smo u rasprave koje se tiču identiteta i prošlosti, a ne budućnosti“, konstatovao je Samardžić i podsetio da je 21. vek, a raspravlja se o Srbiji pre Nemanjića.

Bivši savetnik nekadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića Mlađan Đorđević ocenio je, sa druge strane, da se u Crnoj Gori sada radi ono što su radili jedino komunusti i fašisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari