Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević pozvao je juče državu da reši problem blokade na Filološkom fakultetu kako zna i ume, „dogovorom, milom ili silom“. On je na konferenciji za novinare u Rektoratu rekao da su studenti i nastavnici Filološkog fakulteta zapravo taoci, a da vlasnik imovine, država, ne reaguje na to. Država treba da uvede red u svojim prostorijama, rekao je Kovačević i dodao da bi on pozvao policiju da se u njegovoj kući dešava ono što se događa na Filološkom fakultetu.


– Pozivam državu da reši problem kako zna i ume – dogovorom, milom ili silom. To nije moj posao. Moj posao je da učim decu, rekao je Kovačević. On je rekao da je na Filološkom fakultetu naneta velika materijalna šteta i da će one koji su je napravili „sudski ganjati“ da je nadoknade.

– Neću podnositi krivične prijave, ali ću tražiti da nadoknade svu materijalnu štetu, kazao je Kovačević. Prema njegovim rečima, Univerzitet ne može da garantuje bezbednost studenata i nastavnika na Filološkom fakultetu i naglasio da će biti ugrožena i sama akademska godina ako blokada potraje još 15 dana.

– Filološki fakultet održava nastavu pod otežanim okolnostima. Manjina ugrožava većinu i u istoriji demokratije na univerzitetu nije poznat ovakav oblik protesta gde pedesetak lica ugrožava 12.500 studenata – kaže Aleksandra Vraneš, dekan ovog fakulteta. Ona je pozvala studente da dolaze na nastavu, jer profesori svakodnevno ispunjavaju svoju obavezu i dolaze na fakultet. Takođe, ona tvrdi da ispunjavanje njihovih zahteva nije u nadležnosti fakulteta, te da treba da se obrate nadležnim institucijama. Kao primer ometanja nastave, Vraneš je navela slučaj kada su sve sve klupe iz slušaonice izbačene u hodnik, pa su profesor i studenti stojeći održali čas.

Jasna Dimitrijević, dekan Filozofskog fakulteta, kaže da se nastava na tom fakultetu ne održava od petka, ali da je situacija, u poređenju sa Filološkim, drugačija, jer se uprava Filozofskog odmah oglasila i rekla da se nastava neće odvijati dok se ne stvore uslovi za to.

– Studenti koji drže blokadu nisu nasilni. Studentska služba, biblioteka i čitaonica nastavile su sa radom, a i vrši se odbrana disertacija. Mi smo pozvali studente u protestu na razgovore, ali se nisu odazvali. Međutim, oglasili su se studenti koji žele da slušaju nastavu i rekli da i oni imaju svoja prava – kaže Dimitrijevićeva. Filozofski fakultet će, dodaje ona, ovo rešiti na svoj način, pa je zato zamolila druge da se ne upliću u to, već da se stvar prepusti upravi fakulteta.

– Obratićemo se ministarstvu sa molbom da nam obezbedi neke prostorije za one koji žele da slušaju nastavu – kaže ona. 

Jauković: Student u centru

Prema rečima Slobodana Jaukovića, pomoćnika ministra prosvete, uvek kada su studenti u protestu tražili da ih prime, oni su im izlazili u susret.

– Kod nas je bio i plenum studenata sa Filološkog. Ali, kada sam ih zamolio da se predstave, oni su to odbili rečima da ne veruju u predstavničku demokratiju. Lepo smo pričali, ali sam video da imaju poteškoća da artikulišu zahteve – navodi Jauković. On kaže da su zakon o obrazovanju dva puta menjali, ali uvek u korist studenata. Student je, kako kaže, uvek bio u centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari