Rektorat: Prilika za potencijal regiona 1Foto: Stanislav Milojković

Pruža nam se prilika za realizaciju potencijala ovog regiona u trenutku kada Evropa mora da odluči da li će biti kompaktna ili ne, izjavio je danas direktor Zajedničkog istraživačkog centra Đovani De Santi na otvaranju radionice o finansijskoj podršci inovacijama i transferu tehnologija u Rektoratu Beogradskog univerziteta.

Veoma je jasno da je ovo delikatan trenutak za Evropu jer postoje mnoge pretnje, a mi moramo da odlučimo da li želimo da budemo integrisani i kompaktni, ili ćemo biti fragmentisani, rekao je De Santi i dodao da je važno razviti strategiju kako da profitiramo na svim nivoima.

Mi danas počinjemo dugački proces tokom kog moramo da nađemo zajednički put i da ostvarimo saradnju kakvu imamo u makroregionima, kakav je Dunavski, a uz pragmatični pristup možemo da ostvarimo mnogo viši nivo integracije i saradnje, rekao je on.

Znamo da Evropa može da igra samo na jednu kartu u takmičenju sa ostatkom sveta, a to je inovacija, ali u Evropi i dalje postoji jaz između ideja, istraživanja i realizacije tih ideja, istakao je De Santis i upozorio da Evropa mora da podigne nivo znanja i veština, jer nema nikakvo novo rešenje.

Stefan Hudolin iz delegacija Evropske unije u Srbiji je rekao da EU podržava inovacije jer je to ključna stvar u prevazilaženju teškoća i otvaranju novih radnih mesta.

On je podsetio da mala i srednja preduzeća čine većinu firmi i u Srbiji i u EU, a pošto je njihov najveći problem kako doći do svežeg novca treba se usredsrediti na stvaranje novih finansijskih instrumenata.

Rektor Beogradskog univerziteta Vladimir Bumbaširević je ocenio da je dvodnevna radionica organizovana u pravo vreme i da će učesnici dobiti sve potrebne informacije o postojećim finansijskim instrumentima za podršku transferu tehnologije.

On je izrazio uverenje da će se tokom njenog rada definisati neophodni specifični finansijski instrumenti.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari