Rektorka Ivanka Popović u prednosti u trci za još jedan mandat 1Foto: Medija centar

Aktuelna rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović zasad je u prednosti u trci za još jedan mandat pošto je ukupno dobila 31 podršku fakulteta i instituta u sastavu UB.

Njen protivkandidat, dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan Đokić dobio je 25 podrški, saznaje Danas.

Komisija za sprovođenje izbora za rektora na današnjoj sednici je konstatovala da i Popović i Đokić ispunjavaju uslov da se nađu na listi konačno evidentiranih kandidata za rektora.

Izborna pravila omogućuju da svaki od 31 fakulteta i 11 instituta, koliko ih je u sastavu UB, podrži najviše do tri kandidata, a za prolazak u naredni krug glasanja na Senat bilo je potrebno obezbediti najmanje trećinu, odnosno 14 podrški.

Sednica Senata na kojoj će se članovi tog tela izjašnjavati o kandidatima za rektora trebalo bi da se održi 12. maja, a da bi se došlo do Saveta UB potrebno je najmanje trećina to jest 16 glasova članova Senata. Rektora bira Savet većinom glasova na sednici zakazanoj za 25. maj. Mandat novog rektora traje tri godine i počinje 1. oktobra.

Što se tiče izbora za četiri prorektora, kandidature se dostavljaju Komisiji za sprovođenje izbora do 10. maja. Prema Statutu UB prorektore bira Savet većinom glasova, na predlog rektora, iz kruga kandidata koje predlože fakulteti, odnosno instituti, vodeći računa o zastupljenosti grupacija fakulteta.

Popović izabrana za članicu IO Evropske asocijacije univerziteta

Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu, izabrana je u Izvršni odbor Evropske asocijacije univerziteta (EUA), odlukom članica ove asocijacije. Ona je na tu funkciju izabrana za period od 2021. do 2025. godine, nezavisno od toga kakav će biti ishod predstojećih izbora za rektora Beogradskog univerziteta, potvrđeno je Danasu.

„Velika je čast biti izabran u Izvršni odbor najveće evropske mreže univerziteta. To je ujedno i prilika da promovišemo Univerzitet u Beogradu i Srbiju u evropskim okvirima“, izjavila je rektorka Popović.

Evropska asocijacija univerziteta (European University Association – EUA) osnovana je 2001. godine i čini je preko 800 univerziteta iz 48 evropskih zemalja. Sedište asocijacije je u Briselu, a sama organizacija igra značajnu ulogu u kreiranju javnih politika u sferi visokog obrazovanja u Evropi i implementaciji bolonjskog procesa u evropskom obrazovnom prostoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari