U Bijelom Polju više nema porođajnih muka. Nema strepnje, straha i panike kod žena. Nema brige predporođajne. Ekipa doktora je obavila prvi bezbolni porođaj, odnosno porođaj primjenom epiduralne anestezije. Uspješno.

Svjedok tome je Verica Merdović, prva Bjelopoljka koja se bezbolno porodila na ginekološko – akušerskom odjeljenju Opšte bolnice u Bijelom Polju. U istoriju bjelopoljskog porodilišta ući će i njena kćerka Maša. Rođena sa 3. 250 grama.

Porođaj su uradili ginekolog Ivan Bošković, anesteziolog Vesko Rakonjac i babice Ljiljana Šekularac, Vinka Jasnići Neda Božović. Načelnik ginekološko – akušerskog odjeljenja, doktor Zvonko Puletićje zadovoljan poslom koji je uradila ekipa njegovih stručnjaka. Kaže da je sada trend u svijetu takva vrsta porođaja.

– A, evo, prvi put je primijenjen i u Bijelom polju. Sasvim uspješno, zadovoljan je Puletić. On kaže da se ovaj način porođaja u svijetu primjenjuje odavno, a u Americi se oko 70 odsto žena porodi ovim putem.

– U Crnoj Gori se ova vrsta porođaja primjenjuje posljednjih nekoliko godina i to uglavnom u podgoričkom Kliničkom centru i nekim medicinskim centrima na primorju. Cilj uvođenja epiduralne anestezije je da porođaj ne bude ružno iskustvo, većprijatan trenutak, kaže Ivan Bošković, a načelnik Puletićdodaje da se čin ovakvog porođaja obavlja na relaksirajući način, bez bolova i trauma za porodilju.

– Porođaj je, inače, obavljen besplatno, a tako će biti i ubuduće. Zato, pozivamo sve potencijalne majke, ne samo sa područja naše opštine, nego i iz čitavog regiona, da se bez ikakve bojazni podvrgnu ovakvom porođaju, kaže Puletić. On ističe da je nedavno završena rekonstrukcija ginekološko – akušerskog odjeljenja i da su sada stvoreni odlični uslovi za rad medicinskog osoblja i za boravak pacijenata i vjeruje da će biti dosta žena koje će se porađati na ovaj način.

– U poboljšanim uslovima povećao se i broj porođaja za 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Samo od početka ove godine imali smo 144 porođaja, kaže Puletić, a porodilja Verica Mrdovićse većigra sa ćerkicom Mašom. Ne ispušta je iz ruku, pa se Maša razmazila. Plače čim je spusti u krevetić. No, Verici je ovo prvi porođaj. Prva radost i nije joj teško ništa da uradi za djevojčicu. Na porođaju je, kaže, hvala Bogu, dobro prošla i nema postporođajnih bolova.

– Prošlo je mnogo bolje nego što sam zamisljala. Bez ikakvih bolova i komplikacija. Ljekarski tim je bio na nivou zadatka, tako da ću, akobogda, i drugo dijete da rodim na ovaj način, kaže Verica i poručuje svim budućim majkama da se bez bojazni podvrgnu ovakvom porođaju.

Dobri uslovi

Direktor Opšte bolnice, Tomislav Jeremić kaže da je tokom prošle godine obavljena rekonstrukcija ginekološko – akušerskog odjeljenja, tako da su stvoreni svi uslovi za efikasan rad. „Od republičkog Fonda zdravstva dobili smo pomoću iznosu od 90. 000 eura, a donacije su stigle i od NVO „Busola“, kao i turske humanitarne firme „Tika“, lokalne uprave Bijelo Polje, pojedinaca i firmi. Stekli su se uslovi da naši pacijenti ne idu u druge centre radi porođaja i drugih ginekoloških i hirurških intervencija“, kaže Jeremić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari