Religija i politika u seriji “Igra prestola” 1Foto:gameofthrones.wikia.com

Sve religije, i verski akteri, imaju potencijal da deluju u sferi politike i političkog.

U seriji “Igra prestola” izdvojeno je sedam potpuno različitih tipova religija od kojih se neke nisu uopšte uplitale na putu do osvajanja trona, neke su pokušavale, dok su ostale imale veliki uticaj i pritisak na taktike i vladare, ocenjeno je na tribini “Religija i politika u seriji Game of thrones” koju su organizovali studenti Fakulteta političkih nauka.

Na tribini, koja je vođena idejom da se mitski svet magije i zmajeva iz popularne TV serije može objasniti primenom savremenih teorijskih koncepata iz oblasti politikologije religije, istaknuto je sinoć da je u nekim slučajevima religija bila ta koja je koristila politiku da ispuni svoje ciljeve, ali bilo je i obrnutih scenarija. Kako je rečeno, po tome se savremeni, realni, svet uopšte ne razlikuje od sveta Vesterova i Esosa.

Studenti Pavle Veličković i Dejan Blagić pokušali su da na studijama slučaja objasne kako složeni međusobni odnos religije i politike funkcioniše u seriji. Njihov osnovni cilj je bio da pokažu kako su religije važan element politike u tom epsko-fantastičnom svetu, koji se ne razlikuje u mnogome od stvarnog sveta.

– Glavna ideja je bila da na jedan inventivan i kreativan način pokušamo da primenimo neke teorijske koncepte iz oblasti religije i politike na izmisljeni svet Esosa i Vesterosa. Smatramo da smo to uspeli i pokazali da kako u našem realnom svetu, tako i u imaginarnim svetovima religija i dalje igra važnu društvenu i političku ulogu. Takođe smo pokazali da ta njena uloga zavisi od nekoliko faktora i mehanizama i to smo pokušali da predstavimo na primeru Game of thrones, kaže Marko Veković, asistent sa Fakulteta političkih nauka, koji je bio moderator tribine u Klubu Doma omladine.

Religija i politika u seriji “Igra prestola” 2

Tematika ove serije je epska fantastika, rađena po knjizi G.R.R. Martina “The songs of ice and fire” (Pesme leda i vatre) i u velikoj meri se podudaraju. Prikazuje izmišljeni svet Esosa i Vesterosa i njihovu borbu za Gvozdeni tron, kraljevsku poziciju na kontinentu Vesterosu. Zaplet serije odražavaju fizičke, političke i religiozne borbe između pretendenata na presto kojih ima nekoliko.
Knjiga ima pet, a serija za sada šest sezona. Sedma se očekuje na proleće, i to sa velikim nestpljenjem ljubitelja naučne fantastike i u Srbiji, što je pokazao i veliki broj pregleda i downloada nakon objavljivanja svake nove epizode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari