Zašto REM još uvek nije objavio Završni izveštaj o medijskom praćenju decembarskih izbora? 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Sedam meseci nakon održavanja decembarskih izbora Savet REM-a je usvojio Završni izveštaj o medijskom praćenju istih. Javnost, ipak, još uvek nema uvid u ovaj izveštaj, a Olivera Zekić, predsednica Saveta, ne zna kada će biti objavljen, zato što je REM na „letnjem režimu rada“.

Postavljaju se dva ključna pitanja – da li je uobičajeno to što je za usvajanje izveštaja bilo potrebno više od pola godine i ko treba da zna kada će biti objavljen, ako Olivera Zekić ne zna?

Zekić je navela da će izveštaj biti objavljen tek pošto se na sledećoj sednici Saveta usvoji Zapisnik sa sednice od ponedeljka.

Završni izveštaj, kako je Zekić ranije rekla za UNS, obuhvata sve praćene emitere – komercijalne televizije za koje izveštaj do sada nije objavljen, kao i javne servise i kablovske emitere za koje je REM 26. decembra prošle godine objavio Izveštaj o nadzoru programa tokom izborne kampanje.

Ivana Stevanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija kaže da nije uobičajeno da se izveštaj čeka sedam meseci nakon kraja izbora, te da je po novom Zakonu o elektronskim medijima REM morao da pravi periodične preseke tokom same kampanje.

Zašto REM još uvek nije objavio Završni izveštaj o medijskom praćenju decembarskih izbora? 2
foto Amir Hamzagić/ATAImages

„U skladu sa tim i u skladu sa prijavama različitih grupa i osoba trebalo je da reaguje, izriče mere upozorenja, opomene i šalje dopise medijima šta jeste dozvoljeno, a šta nije. Vidimo da su oni zapravo tu vrstu dopisa upozorenja zaključili da treba da šalju sada, sedam meseci kasnije. Postavlja se pitanje kakav je uopšte smisao tih objašnjenja koje REM preventivno šalje televizijama“, navodi Stevanović.

Sa druge strane, ukazuje da činjenica da se ovoliko dugo od javnosti krije izveštaj o postupanju komercijalnih prorežimskih televizija tokom predizborne kampanje nama daje jake osnove za sumnju da se nešto na prvom mestu krije od javnosti, a na drugom mestu moguće je i prekrajavanje ili dopunjavanje u skladu sa potrebama onih u čijoj se funkciji REM i nalazi.

„Drugo objašnjenje za ovako nešto nemamo. Imali smo neke informacije mesecima unazad da je taj izveštaj odavno gotov, REM je to demantovao, ali je to institucija koja je izgubila svako poverenje, kako građana, tako i stručne javnosti. U tom smislu, ni taj demanti ne uliva toliko poverenja da je tačan, tako da je ovolikim odugovljačenjem i čekanjem REM prekršio svoje zakonske obaveze i neophodno je da članovi Saveta snose odgovornost za svoj nerad“, ističe Stevanović.

Podseća da je REM jedna duboko neefikasna i neefektivna institucija, i da to nije slučajno, već imaju vrlo jaku i veliku funkciju, a to je da očuvaju partikularne interese, kako televizije sa nacionalnom frekvencijom, tako i stranaka na vlasti, a da zapravo od svog osnivanja do dana današnjeg zanemaruju svoju osnovnu funkciju, a to je da čuvaju, štite i brinu se o ispunjavanju javnog interesa.

Stevanović kaže da, pošto Olivera Zekić ne zna kada će izveštaj biti dostupan javnosti, to verovatno zna neko kome Zekić odgovara.

„Ko je taj neko možemo da sumnjamo, ali je na njoj da nam to i kaže. Zaista ne možemo da verujemo da je taj izveštaj besprekoran, ako je REM-u potrebno toliko dugo da ga krije od javnosti. Ovo je takođe otupljivanje oštrice kritike na račun predizborne kampanje kakva je vođena u decembru. Što više vremena deli kraj kampanje i objavljivanje izveštaja sve više brojna kršenja zakona padaju u zaborav“, zaključuje Stevanović.

Slobodan Cvejić, bivši član Saveta REM-a, ističe da je probijanje rokova od strane Saveta REM-a, prvo za usvajanje, a potom i za predstavljanje izveštaja o praćenju izveštavanja televizija o decembarskim izborima 2023. godine, zlonamerno poigravanje sa institucijama i javnošću.

Zašto REM još uvek nije objavio Završni izveštaj o medijskom praćenju decembarskih izbora? 3

„Savet REM-a je ovim kašnjenjem pogoršao svoju lošu praksu komunikacije sa javnošću. REM ima zakonsku obavezu da uradi ovu analizu i o rezultatima obavesti javnost, a ovo višemesečno kršenje te zakonske obaveze treba da bude povod za smenu kompletnog rukovodstva REM-a“, kaže Cvejić.

Judita Popović, bivša članica Saveta REM-a, navodi da s obzirom da govorimo o regulatirnom telu, kao ustavnoj kategoriji, normalno je očekivati da isto radi efikasno i objektivno a odluke da donosi blagovremeno ili bar u nekom razumnom roku.

Zašto REM još uvek nije objavio Završni izveštaj o medijskom praćenju decembarskih izbora? 4
foto Miroslav Dragojević Danas

„U konkretnom slučaju radi se o interesu javnosti da ima uvid u podatke o radu elektronskih medija onda kada su oni aktuelni a ne kada su izbori davno prošlo vreme. Ne bi bilo prvi put da REM zaboravi na javni intetes. Naravno da je odgovoran savet REM-a a pogotovo predsednica saveta što izveštaja još uvek nema. Pozivanje na letnji režim rada i slične nebuloze očigledan su primer prezira prema instituciji a i javnosti“, kaže Popović.

Prema informacijama do kojih je ranije došlo UNS, stručna služba REM je monitoring o izveštavanju komercijalnih televizija, TV Pink, TV B92, TV Prva i TV Hepi, za vreme izborne kampanje završila još 20. decembra prošle godine.

Regulatorno telo za elektronske medije je 26. decembra objavilo Izveštaj o nadzoru programa tokom izborne kampanje za period od 1. novembra do 14. decembra, u kojem se nalaze osnovni izvodi iz monitoringa medijske kampanje za izbore za RTS 1 i 2, RTV 1 i 2, N1, Novu S, Al Džaziru i K1, ali ne i za komercijalne emitere sa nacionalnom frekvencijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari