Privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ potpisalo je ugovor sa poljskom kompanijom „Alstom“ o kapitalnom remontu turbine i generatora bloka B1. Ugovor o kapitalnom remontu turbine i generatora bloka B1 u Termoelektrani „Kostolac B“, vredan 21.900.000 dolara, sa poljskom kompanijom „Alstom“, koja će izvoditi ove radove kao što je to bio slučaj i na bloku „B2“, potpisan je 18. septembra u Kostolcu.

U ime naručioca posla značajan poslovni ugovor potpisao je Dragan Jovanović, direktor Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, a svoj potpis stavili su Robert Butzke, potpredsednik „Alstoma“ i Darius Gladyszewski kao predstavnici poljske kompanije.

Blok „B1“ u Termoelektrani „Kostolac B“ zbog kapitalnog remonta turbine sa zamenom kompletnog turbinskog lopatičnog aparata biće zaustavljen 1. marta, a radovi će se izvoditi do 1. decembra 2014. godine. U tom periodu obaviće se, između ostalog, rekonstrukcija kontrolnog sistema turbine i takozvanog „bajpasa“ turbine visokog pritiska. Radiće se takođe i kapitalni remont generatora sa fabričkim remontom rotora. Tri generatorske stanice zameniće se novim, modernizovanim stanicama. Zagrejači visokog i niskog pritiska će biti zamenjeni, a biće obavljen i kapitalni remont kondenzatora turbine i fabrički remont cirkulacionih pumpi rashaldne vode. Cilj ovih radova je da se dostigne nominalna snaga bloka „B1“ od 350 MW, zatim da se poveća efikasnost, raspoloživost postrojenja i da se produži radni vek turbinske opreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari