Poslednjih nedelju dana na Hidroelektrani „Đerdap 2“, na Kusjaku kod Negotina, na agregatu broj 8 odvija se kapitalni remont, koji će, kako navode odgovorni, trajati do 20. septembra.

Planira se da po završetku remonta agregata 8 u septembru i kapitalni remont agregata 7, dok su sredinom godine u planu i četrdesetodnevni remonti agregata 1 i 2. Remontom je predviđena zamena sistema pobude i pobudnih transformatora na ova četiri agregata, a tokom 2013. planirane su i nege agregata 3, 4, 5, 6, 9 i 10, kao i prvostepeni remont brodske prevodnice. Tokom prošle godine na „Đerdapu 2“ sproveden je kapitalni remont agregata 5 i 6 i skraćeni remont agregata 3 i 4, takođe i nege agregata 1, 8, 9 i 10, kao i remont Brodske prevodnice u trajanju od 185 dana. U 2012. godini izvršena je i rekonstrukcija centralne komande, kao i drugi obimni poslovi na ostalim postrojenjima i opremi, kako u krugu tako i van kruga glavnog objekta, što sve zajedno doprinosi odličnim rezultatima u proizvodnji električne energije, zahvaljujući izuzetnoj pogonskoj spremnosti, koja se obezbeđuje kvalitetnim tekućim održavanjem i planiranim remontima.

Što se proizvodnje struje tiče, od početka ove godine druga đerdapska elektrana proizvela je i EPS-u isporučila više od 624.000 megavata struje. Uz dotok vode od oko 7.00 metara kubnih u sekundi, dnevna proizvodnja struje je ustaljena na oko pet hiljada megavata električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari