Poznati estradni umetnik Renato Henc potvrdio je na više načina da je lokal patriota. On nam je na proslavi Dana OŠ „Kralj Aleksandar I“ koju je pohađao, gde je svojim vrhinskim pevanjem oduševio sve prisutne, otkrio da je snimio pesmu posvećenu Ljubičevu, koji je vaš izveštač ekskluzivno čuo. Takođe je rekao da je konkurisao za himnu Požarevca, koja će naredne godine biti predstavljena

Poznati estradni umetnik Renato Henc potvrdio je na više načina da je lokal patriota. On nam je na proslavi Dana OŠ „Kralj Aleksandar I“ koju je pohađao, gde je svojim vrhinskim pevanjem oduševio sve prisutne, otkrio da je snimio pesmu posvećenu Ljubičevu, koji je vaš izveštač ekskluzivno čuo. Takođe je rekao da je konkurisao za himnu Požarevca, koja će naredne godine biti predstavljena. O svemu tome smo sa poznatim pevačem obavili kraći razgovor.

Čuli smo vaš demo snimak pesme o Ljubičevu. Kako je ta pesma nastala?

– Ja sam sam došao na ideju da napravim tu pesmu, pošto sam gostujući po Srbiji i van Srbije čuo da svaki grad ima pesme posvećene svojim znamenitostima. Meni je zbog toga bilo krivo jer su pevane pesme o mnogo manjim znamenitostima nego što je naše Ljubičevo, koji nije samo požarevački već i srpski, pa, može se reći, i u nekom domenu, svetski brend. O tome sam danima razmišljao sve do realizacije te ideje.

Ko vam je pomogao i kako se pravila pesma o Ljubičevu?

– Mile Milutinović mi je poslao tekst koji sam ja u prvu ruku odbio. Onda mi je ponovo poslao tekst uz opasku da razmislim o njemu, jer se radi o mom glasu i da ja jedini mogu da otpevam pesmo o svom gradu u kome živim. Onda sam sebi rekao zašto ne pokušam da to uradim i napravim pesmu o svom gradu i o onome po čemu je prepoznatljiv, o Ljubičevu. Na osnovu jedne pesme Zvonka Bogdana koji je pomenuo Ljubičevo i čuvenog konja Ljubičevca, ja sam rešio da napravim celu pesmu o Ljubičevu.

Kada će te završiti pesmu i prezentovati je javnosti?

– Pesma će u potpunosti biti gotova za jedno nedelju dana, a javnosti će biti prezentovana definitivno posle Nove godine, negde krajem januara. Za ovaj projekat imao sam potpuno razumevanje samog gradonačelnika, kao i skupštine grade, bez obzira iz koje su stranke. Nije bitno da li su iz DS, SPS, SMS, GPS ili bilo koje druge. Svi su prihvatili to jer su shvatili da će pesma o Ljubičevu ostati u trajnom vlasništvu grada.

Koliko je koštala izrada pesme?

– Izrada pesme mnogo košta. Moja poslednja pesma „Nirvana“ koju sam platio iz sopstvenog džepa, koštala me je 450.000 dinara. Pesmu o Ljubičevu snimili smo kod Nenada Patala u studiu. Skupljao sam kolege koji neće ništa naplatiti, tako da je plaćena samo logistika za pesmu. Platili smo tamburaše koje je predvodio Daša i Marko iz Legendi, Cecu Paladu koja radi sa Vladom Georgijevim, kao i troškove produkcije, studija i manipulativne troškove. Sve to smo platili ukupno 150.000 dinara. Verovali ili ne, pesma je napravljena za samo 150.000 dinara, što je višestruko jeftinije od cene projekata takve vrste, i za taj novac ostaće gradu u trajno vlasništvo.

Najavili ste da ćete uraditi i himnu Požarevca. Kada će to biti?

– Svaki grad ima svoju himnu, zašto i Požarevac ne bi imao svoju? Trenutno je raspisujem i radim po notama za tri glasa za hor. Videćemo kako će to da ispadne na kraju. Do sada su napravljene dve himne o Požarevcu koje su prevaziđene. Nadam se, da će moja himna biti odabrana. Voleo bi da se pojeve još neki konkurenti za himnu i da se sve u našoj Muzičkoj školi predstave pred stručnim audutorijom i da oni odluče koja je najbolja, Konkurencija može samo da izrodi kvalitet. Bitno je da Požarevac dobije himnu kakvu zaslužuje.

Da li planirate neki spot u vezi pesme i ko će ga praviti.?

– Planira se jer mi je Skupština grada predložila da snimimo i spot o toj pesmi. Ja sam im rekao da to uradimo kada naš grad i Ljubičevo ozelene i kada bude lepo vreme. Tada ćemo snimiti sve što je značjno u gradi i spot sa pesmom prezentovati široj javnosti. Ko će raditi spot trenutno neznam. Ima dosta dobrih majstora spotova. Jedan od njih je Vedad sa kojim sam sarađivao i najverovatnije sa njim ću i da napravim, kada dođe vreme, spot sa pesmom o Ljubičevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari