U skladu sa pozicijom na tabeli najprijatnije iznenađenje Superlige dobija sve više prostora u medijima. Nakon poslednje pobede nad Crvenom zvezdom (83:76) košarkaši Mega Vizure došli su u situaciju da sa četiri pobede i jednim porazom znatno ranije ostvare primarni cilj, a to je jedno od prva četiri mesta, odnosno plasman u ABA ligu naredne sezone. Mega je trenutno na tabeli između Partizana i Zvezde, a upravo bi najveći rivali trebalo da se „pokoškaju“ u nameri da privole najveće talente nalik Miciću da pređu u njihove redove.

Izvojevana pobeda protiv crveno-belih najbolji je dokaz da Mega ima sastav sposoban za velika dela na domaćoj sceni. Odluka uprave da se preseli u Kruševac, zbog pravila ABA lige da naredne sezone najviše dva tima mogu da budu iz jednog grada, ispostavila se kao pun pogodak. Kruševljani su napravili sjajan ambijent u Hali sportova, pokazavši da su se uželeli dobre košarke i da će se Mega u njihovom gradu osećati kao kod kuće. Trener Dejan Milojević dobro je uklopio mlade igrače sa iskusnijima, naročito kada je u pitanju centarski tandem Marjanović – Veličković. Osim Partizana, koji je u drugom poluvremenu slomio otpor Zemunaca, Mega je od starta Superlige uspela da materijalizuje odličan balans između spoljne i unutrašnje linije. Trener Milojević forsira zonsku odbranu, pre svega u nameri da zaštiti gorostasnog Marjanovića, koji je sklon brzom pravljenju ličnih grešaka. Na taj način Mega bolje kontroliše skok i dosta brzo prelazi iz odbrane u fazu napada. Mladi Vasilije Micić, legitimni naslednik Miloša Teodosića, najvažniji je igrač u napadu. Njegova kreativnost uporediva je sa maštovitošću Rikija Rubija. Micića krasi odlična tehnika, dobar prodor, promena ritma i sasvim solidan skok-šut. Spoljna linija preplavljena je mladim igračima: Dangubić, Krstić, Reljić, Avramović (svi rođeni 1993), dok pod košem dominiraju iskusniji pojedinci poput Marjanovića, Veličkovića, Ćakića.

– Mega poslednjih godina ima vrlo mlad i perspektivan tim. Volim da ih gledam kad god imam vremena. Voleo bih da se ove sezone nađu među četiri tima u Superligi kako bi sledeće sezone igrali u Jadranskom prvenstvu. Ove sezone u sastavu imaju i pojedine potencijalne seniorske reprezentativce, što se veoma pozitivno odražava na njihove nastupe – pun je hvale Dražen Dalipagić, jedan od najboljih igrača u istoriji naše košarke.

Posle loših epizoda u CSKA, Žalgirisu i Nižnjem Novgorodu, Marjanović je bio na putu da potpuno padne u zaborav. Dolazak u Megu ispostavio se kao pun pogodak iako domaća liga ne može biti najmerodavnija. Sličnom putu nada se Veličković nakon oporavka od povrede. Napredak je primetan kod Dangubića, Krstića i Avramovića, koji su upravo protiv Zvezde pokazali zavidno znanje u prodoru i šutu, ali moraju još puno da napreduju, fizički ojačaju (naročito Dangubić i Krstić) i da poprave mehaniku šuta i brzinu prilikom izbačaja lopte. Naredni meč protiv Vojvodine i gostovanje u Novom Sadu biće i poseban test za igrače Mege, s obzirom na to da više nisu faktor iznenađenja.

Boban na pragu reprezentacije

– S obzirom na to da smo izgubili klasične petice, Boban Marjanović mogao bi da se nađe na širem spisku Dušana Ivkovića. Doduše, domaća liga nije najmerodavnija, ali je nesporno da Marjanović pruža dobre partije, koje mogu samo da prijaju prvom čoveku struke u reprezentaciji. Nemam nameru da se mešam u Ivkovićev posao, to je samo neko moje zapažanje – istakao je Dalipagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari