Norveški državljanin poreklom iz Bosne i Hercegovine Mirsad Repak osuđen je juče u Oslu na pet godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u logoru Dretelj, 1992. Sud u Oslu proglasio je Repka krivim za 11 slučajeva protivpravnog zatvaranja i za jedan slučaj nasilja nad srpskim civilima dok je bio pripadnik paravojne formacije Hrvatske odbrambene snage.

Repak je, međutim, oslobođen najtežih optužbi za mučenje i silovanje zbog nedostatka dokaza. On će morati da plati i više od 44.300 evra odštete grupi od osam oštećenih. Tužilaštvo je zatražilo kaznu od 10 godina zatvora i 650.000 evra odštete, dok je odbrana zatražila oslobađanje Repka. Repku koji od 1993. godine živi u Norveškoj, a dobio je i norveško državljanstvo, sudilo se za zločine protiv čovečnosti, ratne zločine, mučenja i silovanja. On se teretio da je kao pripadnik paravojne formacije Hrvatske odbrambene snage zločine izvršio nad 18 srpskih civila između maja i oktobra 1992. godine, u logoru Dretelj, na jugu Bosne i Hercegovine.

Suđenje Repku pred sudom u Oslu počelo je u avgustu ove godine, a on je pred sudom izjavio da se ne oseća krivim za te zločine. Tokom suđenja Repku sredinom septembra je putem video linka saslušan i svedok iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari