REPORTAŽA U Makovoj Sedmici mirno: Migranti posle pucnjave utihli, ostao samo bes meštana 1Foto: J. Patarčić/Danas

Dan nakon što se u šumi na Tresetištu, uz državnu granicu sa Mađarskom, dogodio oružani sukob između dve grupe migranata u kojem je troje ranjeno, stanovnici subotičkog naselja Makova sedmica, koje se naslanja na šumu, kažu da su čuli pucnjavu i da su nadležni brzo odreagovali, ali da veliki problem i dalje prave taksisti koji dovoze migrante u naselje.

Na Makovoj sedmici dan je počeo mirno. Meštani su se, kao i svake nedelje, uputili ka pijaci koja se nalazi u centru ove mesne zajednice, kako bi kupili namirnice koje su im potrebne za ručak.

“Ovde se ništa nije čulo”, kaže nam prijatna prodavačica koja veli da je juče do 13 časova radila na pijaci, ali da nije čula pucnjavu, već da je za nju saznala u vestima na internetu.

“Ovo je sramota živa, pogotovo za ove ljude koji tu žive. Svaka im čast, ja ne živim tu, samo tu radim, ali nije svejedno”, dodaje ona.

Na to meštanin Makove sedmice, koji je upravo pazario potrepštine za kuću, odgovara da je čuo pucnje.

“Bilo je takve pucnjave, tamo u šumi. Tačno gde, ne znam, ali je bilo rafala i rafala”, kaže on, objašnjavajući da živi na oko 150 metara od šume.

“Ceo dan su išli spasioci, ceo dan”, tvrdi ovaj vremešni meštanin.

REPORTAŽA U Makovoj Sedmici mirno: Migranti posle pucnjave utihli, ostao samo bes meštana 2
Foto: J. Patarčić/Danas

To potvrđuju i dva gospodina, koje smo zatekli u razgovoru na klupi u parku igrališta koje krasi centar Makove sedmice.

“Tu se ne dešava ništa. Oni tamo pucaju u šumi, tamo imaju svoje kampove. Bila je juče milicija, bila je i hitna pomoć”, kaže jedan od njih.

“Ja sam tu, u komšiluku, i čujem, a pre toga su otišli jedan policijski auto, jedan džip i za njima posle jedno tri-četiri minuta dva vozila hitne pomoći. Juče sam prelazio preko kod komšije i čujem pucnjavu. Nije to trajalo dugo, ali baš su dobro osolili”, nadovezao se drugi gospodin sa klupe.

Obojica kažu da žive na Makovoj sedmici i da su juče, osim policije i hitne pomoći, i vatrogasci prošli kroz naselje prema šumi.

“Opasno je tamo sad. Oni uveče, verovatno se spusti temperatura i ne znam da li je njima hladno ili nije, oni upale vatru, a ono sve suvo kao barut. Ona jelovina kada se upali, ona se teško ugasi jer ima te smole. To je problem. Onda, ulaze kod ovih što stanuju tamo pored šume”, nabraja meštanin Makove sedmice kakve poteškoće imaju sa migrantima.

Drugi gospodin sa klupe tvrdi i da su pre nekoliko nedelja migranti presreli lokalnog čobanina i hteli da mu odnesu ovce, ali da je odmah pozvao policiju i da su pobegli.

“Bilo je pre mesec-dva, čovek ima konje, čuo je kako kerovi laju, izašao napolje i oni su hteli da izvedu konja napolje. Počeo je on vikati, došla je milicija, kažu: ‘Gladni smo’”, predočava naš sagovornik.

REPORTAŽA U Makovoj Sedmici mirno: Migranti posle pucnjave utihli, ostao samo bes meštana 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Meštani kažu da je policija često prisutna u naselju i da brzo reaguje, a posebno nakon ovakvih incidenata, kada  su prisutni u nešto većem broju.

Međutim, ističu da ne bi bilo loše da se napravi jedna manja policijska stanica na Makovoj sednici.

“Ja se ne bojim migranata, nije to problem. Oni ne diraju nas, oni pored nas samo prođu i gotovo. Sad koji dan, prošle nedelje, negde četvrtak-petak, njih 22-23 je prošlo ovuda pešice. Taman je milicija otišla. Milicija treba da bude tu od 5 do 7, a taman kad ode, onda oni tu prolaze”, kaže jedan gospodin sa klupe.

“Tu je benzinska pumpa. Ona ne radi već godinama. Ima struje i tamo nek naprave jednu redovnu policijsku stanicu. Nije to neko veliko ulaganje i tu neka budu stalno, non-stop, neka se menjaju”, predlaže drugi.

Ipak, naši sagovornici su saglasni da im najviše problema prave taksisti, za koje kažu da često dovoze migrante i da ih ostavljaju na kraju asfaltnog puta, odakle se oni peške upućuju u šumu.

“Mogu vam reći da ih nema toliko puno da šetaju, kao nekad što je bilo. Ono je bilo čudo prošle godine, sad ih manje ima. Jedino što ih taksisti dovoze stalno. Iz Sombora, somborska registracija”, kaže gospodin sa klupe.

“Jedno vreme su iz Kikinde dolazili. To su par puta bili i onda verovatno su ih negde zaustavili”, dodaje drugi, objašnjavajući nam da smo u “pogrešno vreme” došli.

“Treba predveče doći, oko 5-6 sati, onda je intenzivno. Jednom sam video, dolazio sam do prodavnice i tu, na kraju asfaltnog puta, jedno pet-šest taksista je tuda prošlo, u svakom je bilo njih petoro. Tu su ih ostavili, a oni preplavili ovu raskrsnicu, izvadili sokove, vodu, seli i tu su čekali”, kaže on.

REPORTAŽA U Makovoj Sedmici mirno: Migranti posle pucnjave utihli, ostao samo bes meštana 4
Foto: J. Patarčić/Danas

I dok im se zahvaljujemo na razgovoru, meštani kažu da u posetu slobodno dođemo češće i vidimo kako se odvija život u ovoj mesnoj zajednici.

Podsetimo, u šumi na Makovoj sedmici je početkom jula prošle godine došlo do oružanog sukoba između dve grupe migranata, kada je jedna osoba izgubila život, a više osoba je bilo povređeno.

Nešto manje od godinu dana kasnije, u šumi na Tresetištu, uz državnu granicu sa Mađarskom, juče je došlo do sukoba između dve grupe migranata, u kojem su tri osobe ranjene.

Iz Policijske uprave Subotica saopštili su da su u jučerašnjoj akciji pojačane kontrole migranata na području grada Subotice, Palića i šire okoline pronašli 113 iregularnih migranata, koji su prevezeni u Prihvatni centar.

“Akcija je sprovedena u okviru kontinuiranog rada na suzbijanju iregularnih migracija, a policija će i u narednom periodu sprovoditi redovne kontrole kretanja i boravka migranata kako bi se očuvala bezbednost i sigurnost svih građana, kao i migranata”, saopšteno je iz Policijske uprave Subotica.

O eventualnom broju privedenih ili uhapšenih nakon jučerašnje akcije, subotička policija još nije zvanično izašla u javnost.

“Pripadnici MUP-a i dalje intenzivno rade na pronalasku svih osoba koje su učestvovale u pucnjavi i u toku je uzimanje izjava od svih svedoka događaja”, rečeno je danas agenciji Beta u subotičkoj policiji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari