„I Albanci su Balkanci“: Reporter Danasa na albanskom primorju gde Srbi silom prilika letuju ove godine

I Albanci su Balkanci

Ostavite komentar


  1. Letovao krajem avgusta na Draču. Sve je iznad očekivanja. Lepo i toplo more, ljubazni domaćini, ukusna hrana i osetno jeftinije nego u Grckoj. Nikakvih neprijatnosti nije bilo.

  2. „Dok sam plivao lagano ka obali shvatio sam da ću sledeće godine ipak u Grčku na more, “
    Neces, neces! Kako stoje stvari, drzi se ti Albanije, sigurnije je.

  3. Prošlog leta, na povratku iz Grčke, 10 dana u Albaniji.Utisci, fantastični.
    Želim da nastave, kao sto su počeli.

  4. … beše u Albaniji, čini mj se, a i ovaj Albanac kad govori o istoriji, što nije pomenuo hiljade naših mučenika koji ostaviše kosti po vrletima Prokletija zahvaljujući albanskim napadima iz zaseda?
    Strašno me nerviraju ovakvi tekstovi koji pokušavaju da nam objasne kako su u stvari Albanci, Hrvati, Bošnjaci,…, divni i bajni, a u stvari samo mi ne valjamo!
    Što nije pomenuo stotine hiljada albanskih izbeglica koje su bežale od režima Envera Hodže iz Albanije na KIM? I šta dobismo kao hvala za to, terorizam, otmice i „žutu kuću“!

    1. Prvo nasi su pljackali i nase izbeglice iz poslednjih ratova. Uvek ima nandita svuda. I mi smo nekada naseljavali vojvodinu da cuvamo austrougarsku pa smo se bunili i pripojili Srbije. Ko zna koliko takvih primera ima u nasoj istoriji i gde ce i kako sve zavrsiti nasi sadasnji migranti. Novinar je opisao svoje letovanje u Albaniji kod obicnih ljudi nije pisao istoriju naraoda na balkanu .Stvarise menjaju i pametnije nam je da zivimo sa komsijama kao prijatelji i da se postujemo. Nekad oni kaod nas posle mi kod njih nikad se ne zna ko ce kad nekom zatrebati. Inace jevreji iz beograda i srbije su bezali u albaniju za vreme II svetskog rata posto im je bilo sihurnije nego u Srbiji. Sad nasi klinci idu kao sezonci po hrvatskoj do juce isli tenkovima…. Ipak se okrece

  5. Mesto se zove Himara (Himare). Zar je moguce da ste u boravili u nekom mestu i da ne upamtite kako se zove? Zvuci kao promo tekst pisan iz Beograda.

    1. Izgovor mesta Himera zavisi od toga da li pitate pripadnika albanske ili grčke nacionalne zajednice. Kako je u ovom delu primorja dominantna grčka zajednica, koja je po istorijskim zapisima i dala ime mestu po mitološkom biću koje je mešavina lava, koze i zmaja, zato je njihov izgovor uzet kao referenca. Grčka manjina inače u tom regionu ima lokalnu vlast, a u Himeri, kao što znate postoje dve škole – jednu deca pohađaju na grčkom, drugu na albanskom. Zbog dužine teksta koji je zauzeo celu stranu u štampanom izdanju nije bilo prostora baviti se Venecijancima i Vizanitjom u čije je vreme medto nosilo druge nazive, sve do oko 1.600 godine kada se prvi put spominje današnji. Isto tako jee u štampanom izdanju radi autentičnosti objavljena i fotografija autora iz pomenutog mesta, sa Ali Pašine tvrđave u Porto Palermu, poluostrvu koje pripada oblasti Himera, a nalazi se na olo pet kilometara južno magistralom ka Keparu, Boršu i Sarandi.
      S poštovanjem,
      Autor teksta

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.