Reporteri bez granica: U Srbiji je proglašena sezona lova na novinare 1foto R.Z./ATAImages

Predstavnik međunarodne organizacije Reporteri bez granica Pavol Salaj izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da je u Srbiji proglašena neka vrsta lova na novinare, kao sezona lova i što je više nekažnjenih napada, novinari su sve izloženiji nasilju.

Komentarišući napade na novinare koji su pratili lokalne izbore u Srbiji 2. juna, Salaj je rekao da je neophodno da policija i tužilaštvo urade svoj posao, a kasnije i sudovi, kako ti napadi ne bi prošli nekažnjeno.

Salaj je istakao da je veoma važno da tužilaštvo i policija brzo procesuiraju napade, dodavši da zna da je u slučaju napada na novinara Vuka Cvijića mobilisano Više tužilaštvo, a reagovalo je i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, ali da je apsolutno ključno da počinioci budu pozvani na odgovornost što pre.

„U Srbiji postoji klima veoma snažnog neprijateljstva prema novinarima. Mislim da je ovo jedan od najtežih perioda za novinare u Srbiji u ovom veku“, rekao je Salaj i dodao da misli da presuda kojom se oslobađeni navodni atentatori na Slavka Ćuruviju predstavlja trenutak promene na gore, jer je ta presuda u suštini stavila tačku na veliki slučaj ubistva novinara, a da niko nije osuđen.

„Vidimo da vlasti reaguju na nedavne napade, ali takođe vidimo da se broj napada na novinare u Srbiji povećava i da se čini kao da su se vinovnici tih napada osećali imunim na bilo kakve sankcije. Ali, potrebno nam je sudsko gonjenje i brza osuđujuća presuda suda. Mislim da je to slaba tačka – sudski postupci. Ne možemo dozvoliti da se vinovnici ovih napada osećaju imuni“, kazao je Salaj.

Upitan koliko je odnos vlasti prema novinarima važan za njihov položaj i bezbednost, Salaj je naveo da je veoma važno da su političari poput predsednice Skupštine Ane Brnabić ili ministara, čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslali jasan signal da je neprihvatljivo napadati novinare, ali da oni, nažalost, rade suprotno i „redovno vrše političke napade na novinare“.

„Očekujemo da demokratski političari osude ovakve napade. Tako to funkcioniše u Evropskoj uniji, a posebno u Zapadnoj Evropi, da su političari koji napadaju novinare izolovani od strane svojih kolega, od strane drugih političkih partija. Čak ih sankcionišu njihove političke partije“, ukazao je Salaj.

Prema njegovim rečima, mediji pod kontrolom vlade igraju veoma važnu ulogu u pojačavanju političkih izjava i prenošenju poruke široj javnosti.

„Nemam iluzije da su ovi mediji na usluzi vladajućoj stranci. I iskreno, takvim metodama, mislim da se političari igraju vatrom, jer nikad se ne zna šta može da se desi na ulici i kakav će čovek da izgubi živce i da fizički napadne novinara“, rekao je Salaj, uz ocenu da se sveukupno okruženje u Srbiji pogoršava.

Salaj je naveo da u Srbiji postoji problem i neefikasne i politički pristrasne medijske regulative, problem netransparentnog vlasništva medija i intervencija vlasnika medija u uređivačku nezavisnost, i generalno, veliki broj napada na novinare nije sankcionisan.

On je naglasio da ono što mora da se uradi jeste da se reformiše medijsko zakonodavstvo kako bi se tužilaštvu i policiji obezbedila dovoljna sredstva za efikasno procesuiranje ovih napada

„U Srbiji nam je potrebno nezavisno sudstvo, koja će donositi presude brzo i nezavisno. I potrebna nam je politička klasa koja će shvatiti da sloboda štampe nije samo stvar grupe novinara, već je na dobrobit celog društva, što trenutno nije slučaj. Samo ako se ti uslovi ispune, Srbija može da uđe u EU. Inače, to nije moguće, jer većina zemalja EU poštuje ove kriterijume“, rekao je Salaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari