Prvi meč prvog kola Svetske grupe između Španije i Srbije biće repriza prošlonedeljenog finala turnira u Dubaiju. Posle manje od sedam dana, Novak Đoković i David Ferer ponovo će ukrstiti rekete, s tim što ovog puta neće igrati „samo“ za sebe već i za svoje reprezentacije. Prošli put bolji je bio srpski teniser što mu je donelo i 12. titulu u karijeri i vođstvo u međusobnim duelima protiv Španca – 4:3.

Ukoliko i sada u Benidormu bude na visini zadatka protiv 12. igrača planete, Đoković će upisati prvi od tri neophodna poena za Srbiju. Posle najboljeg srpskog tenisera na teren će izaći Janko Tipsarević, kojeg čeka najteži mogući protivnik – najbolji igrač na svetu, Rafael Nadal.

– Dosta se očekuje od mene kao najboljeg srpskog tenisera, a i sam sebi postavljam takve ciljeve. Svi želimo da pobedim Ferera i donesem Srbiji prednost od 1:0. Međutim, u Dejvis kupu je nezahvalno prognozirati rezultat. Rekao bih da Ferer i ja imamo podjednake šanse za pobedu – izjavio je treći reket sveta Novak Đoković i dodao:

– Treba da budemo svesni da su Španci favoriti. Mi smo relativno nova ekipa u Svetskoj grupi, imamo mlad tim sa puno opcija, ali su šanse na strani Španaca.

David Ferer se uzda u podatak da nijednom nije izgubio od Đokovića na šljaci.

– Sada ću ja imati prednost, jer ćemo igrati na šljaci, a na tribinama će biti i moja porodica i puno mojih prijatelja. Biće svakako teško, jer je Đoković, ipak, treći igrač sveta – istakao je Ferer.

Duel protiv Nadala, treći reket Srbije Janko Tipsarević doživljava kao pravi izazov.

– Nadal u trenutnoj formi, na šljaci, u Španiji, nema težeg od toga u tenisu. Svi mi, ipak, volimo izazove, a ako želiš da se dokažeš, prvo sebi, a potom i svima ostalima, ideja je da to radiš u duelima sa najboljim teniserima. Već godinama pokazujem da najbolje igram u mečevima sa najkvalitetnijim protivnicima – rekao je Tipsarević.

Nadal i Tipsarević su do sada odigrali samo jedan meč u kojem se Španac pokazao kao bolji. Najbolji igrač sveta poručio je da uloga favorita i pritisak domaće publike neće omesti njegovu ekipu.

– Već smo mnogo puta igrali u Španiji, u Sevilji, u Madridu. Jednom smo igrali i pred 24.000 gledalaca, tako da smo navikli na to – istakao je Nadal.

Đoković i Zimonjić će sutra igrati dubl protiv Felisijana Lopeza i Tomija Robreda, a za nedelju su zakazani obrnuti singl mečevi.

– Dubl je uvek jako bitan, jer se igra drugog dana i može, pre svega, da donese veliku psihološku prednost – rekao je Zimonjić.

Tipsarević pre Troickog

Selektor Dejvis kupa Srbije Bogdan Obradović veruje da je u konsultacijama sa savetnikom Nikolom Pilićem doneo pravu odluku kada je za drugog singl igrača izabrao Janka Tipsarevića, umesto bolje plasiranog Viktora Troickog.

– Nijanse su odlučivale. Viktor je zaista u izuzetnoj formi, u stalnom je usponu, ali smo se Pilić i ja ipak odlučili za Janka. Nadamo se da smo doneli pravu odluku, odgovornost je svakako na nama – rekao je Obradović.

Živojinović: Priželjkujem neizvestan duel

Predsednik Teniskog saveza Srbije Slobodan Živojinović izrazio je nadu da će meč između reprezentacija Srbije i Španije u prvom kolu Svetske grupe Dejvis kupa biti neizvestan i kvalitetan.

– Dueli naših i španskih tenisera uvek su bili tesni, uvek se igrao dobar tenis. Nadam se da će tako biti i ovog vikenda – izjavio je Živojinović.

Ovaj duel biće prvi između Srbije i Španije, koja je, međutim, prethodno osam puta igrala sa reprezentacijom Jugoslavije i ostvarila šest pobeda. Dva poslednja meča, Španci su izgubili, a u oba duela Živojinović je nastupao kao igrač.

– Prethodni selektor Španije Emilio Sančes Vikario igrao je protiv Jugoslavije pre 20 godina, a ja sam imao privilegiju da budem sa druge strane – dodao je predsednik TSS.

 

RASPORED MEČEVA

DANAS (11.00), singl: Ferer – Đoković, sledi meč Nadal – Tipsarević.

SUBOTA (13.00), dubl: Zimonjić/Đoković – Robredo/Lopez.

NEDELJA(11.00), singl: Nadal – Đoković, Ferer – Tipsarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari