Posle višenedeljnog diplomatskog manevrisanja Barak Obama je najzad pokazao, kako je to konstatovala jedna ovdašnja, naklonjena mu, nacionalna TV mreža, da demokratski svet, predvođen SAD, ide „na Gadafijevu glavu“. Od kraja februara dosad, moglo se jedino nagađati kako će predvodnik zapadne alijanse reagovati na izazove iz Tripolija. Obama se premišljao i očigledno kolebao, što je vreme više prolazilo. Vrhovnom komandantu se nije na tome moglo posebno zameriti: Amerika je već angažovana u dva rata na muslimanskom terenu.


I ne samo to. Već na jesen počeće da se zahuktava kampanja za predsedničke izbore 2012. i sve je teže bilo poverovati da će se Obama opredeliti za još jednu ratnu distrakciju u planiranom novom pohodu na Belu kuću. Da će se upustiti u rizik dodatnog opterećivanja nacionalne kase i perspektivu TV snimaka vazdušnih transportera koji dovoze iz Libije kovčege sa pilotima i marincima – kao neizbežnu kolateralnu štetu „njegovog“ rata u severnoj Africi.

Jednog dana će se, verovatno, čuti i videti šta je iniciralo ovu sadašnju dalekosežnu odluku američkog predsednika, koja se u prvim vašingtonskim reagovanjima tumači već i kao izazivanje sudbine. Eskalirajuća ratna retorika saveznika iz Londona i Pariza, dopunjena pritiskom ovdašnjih senatskih jastrebova – demokrate Džona Kerija i republikanca Džona Mekejna i još nekih – sigurno nije bila bez uticaja. Ali, Obama je bio taj koji je prelomio.

U prvim ovdašnjim tumačenjima rezolucije Saveta bezbednosti najavljuje se promptno uspostavljanje „zone neletenja“ za Gadafijevu avijaciju u libijskom vazdušnom prostoru – kombinovano, po potrebi, sa bombardovanjem položaja protivvazdušne odbrane i „ostalih ciljeva“. Kako je objašnjeno na brifingu u Pentagonu: nešto poput intervencije 1999. protiv Srbije na Kosovu, ali sad u znatno širem sadejstvu sa snagama zemalja iz sastava Arapske lige i mnogim drugim – a sve to sa punomoćjem UN.

„Dobro je, u celoj toj gužvi, što će neposredno uključivanje i podrška arapskih zemalja ovoj intervenciji učiniti da samo Al Kaida i džihadisti počnu da trube o novoj zaveri Zapada protiv muslimana. Ali, ni to neće dugo potrajati, ako libijski pobunjenici naprave preokret i uspostave i održe vlast na celoj teritoriji. Vreme baš ne radi za Obamu i rizik u koji se upustio“, rečeno je u debati koju je upriličio američki Nacionalni radio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari