Demokrate u američkom Kongresu sukobile su se juče sa predsednikom Bušom povodom federalne potrošnje, dok je Predstavnički dom Kongresa SAD nadglasao veto predsednika na projekte o novim vodenim resursima, a odobrio predlog zakona vredan 215 milijardi dolara za zdravstvene, obrazovne, radničke i veteranske programe uprkos pretnji vetom.

Demokrate u američkom Kongresu sukobile su se juče sa predsednikom Bušom povodom federalne potrošnje, dok je Predstavnički dom Kongresa SAD nadglasao veto predsednika na projekte o novim vodenim resursima, a odobrio predlog zakona vredan 215 milijardi dolara za zdravstvene, obrazovne, radničke i veteranske programe uprkos pretnji vetom. Ukupno 361 poslanik u Predstavničkom domu glasao je za odbacivanje veta nasuprot 54, što je daleko više od potrebnog broja glasova za takvu odluku. Posle celovečernjih čarki i komešanja u Predstavničkom domu, 47 republikanaca pridružilo se 222 demokrata i konačno odobrili zakon vredan 215 milijardi dolara. Protiv zakona glasalo je 142 republikanca.
Dok se izbori za predsednika bliže, Buš i republikanci u Kongresu pokušavaju da povrate izbledelu reputaciju, dok demokrate rade u pravcu predstavljanja svojih političkih protivnika kao nekoga ko ne radi u korist Amerikanaca. Demokrate su saopštile da su Buš i njegovi saveznici delovali neodgovorno, jer su se opirali povećanju izdataka za zdravstvenu negu i obrazovanje, dok su istovremeno tražili gotovo 200 milijardi dolara za vojne operacije u Iraku i Avganistanu. „Ukoliko predsednik želi da razgovara o prioritetima, onda hajde da razgovaramo šta su zaista prioriteti američkog naroda“, izjavila je predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi, demokrata iz Kalifornije. „Radije bih se usredsredila na borbu protiv kancera nego na Irak“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari