Dvopartijski samit o reformi zdravstvene službe u SAD pretvorio se u partijske svađe te skupljanje poena, čime je prema mišljenju analitičara, dodatno produbljen bes oko načina na koji Vašington vodi politiku.


Dugo pre nego što su tajne službe blokirale ulice oko Bele kuće kako bi omogućili Obami da peške prođe aveniju Pensilvanija na putu ka Bler domu (zvaničnom državnom gostinskom domu za predsednika SAD) gde je održan sastanak, njegovi politički protivnici, ali i potpredsednik Džozef Bajden upozoravali su da bi događaj mogao da se pretvori u neku vrstu političkog teatra gde se samo izvode predstave pred kamerama“ podsetivši da oni ne vode kampanju te da su izbori gotovi. Ispostavilo su da su takva upozorenja bila opravdana, tvrde upućeni.

Kada je Mič Mekonel, lider manjine u Senatu, prigovorio da je izlaganje demokrata trajalo 52 minuta a republikanaca samo 24, oglasio se Obama rečima: „Ja sam predsednik i ne računam svoje vreme“.

Šestočasovna televizijska debata ostavila je neizvesnost povodom sudbine najambicioznijeg socijalnog zakona: reforme sistema zdravstvenog osiguranja, industrije koja čini gotovo šestinu američkog bruto društvenog proizvoda. Zvanična obećanja svih da će se usredsrediti na potrebe Amerikanaca vrlo brzo su se pretvorila u partijska prebacivanja po principu oko za oko zub za zub. Obama se založio za svoj plan reforme, ali su mu republikanci odgovorili da njegov plan nije prihvatljiv i treba potražiti novi. Suština plana leži u nameri da se zdravstvena zaštita proširi na milione Amerikanaca koji trenutno nemaju zdravstveno osiguranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari