Ceremonijom polaganja zakletve američki Kongres je počeo rad u novom, 112. sazivu, pri čemu su, posle izbora na pola predsedničkog mandata u novembru, republikanci preuzeli većinu u Predstavničkom domu, a demokrate zadržale, doduše nešto slabiju, prednost u Senatu. Republikanac Džon Bejner, dugogodišnji kongresmen iz Ohaja, preuzeo je dužnost predsednika Predstavničkog doma od Nensi Pelosi, demokrate iz San Franciska i prve žene koja je obavljala tu funkciju, prenose agencije.


Republikanci su povratili većinu u Predstavničkom domu na talasu nezadovoljstva javnosti zbog načina na koji je administracija predsednika Baraka Obame rešavala ekonomske probleme, i zahvaljujući naglom porastu podrške za nove, ultrakonzervativne kandidate. Zauzvrat, oni sada moraju da ispune predizborna obećanja o smanjenju poreza i vlade. „Narod je glasao za prekid ‘uobičajenog poslovanja’ u Vašingtonu i mi od danas počinjemo da ispunjavamo njegove instrukcije,“ rekao je Bejner prilikom polaganja zakletve.

Činjenica da Demokratska stranka više nema većinu u oba doma Kongresa otežaće posao predsedniku države Baraku Obami, ali ni republikancima neće biti lako da „proguraju“ svoje predloge s obzirom da demokrate još drže, istina nešto slabiju, prednost u Senatu. Njihov prvi potez, pokušaj da bez diskusije glasanjem obore Obamin zakon o reformi zdravstva, biće podržan u Predstavničkom domu, ali će ta inicijativa gotovo sigurno propasti u Senatu.

Ipak, oni mogu da „zagorčaju život“ administraciji u Vašingtonu insistiranjem na novim zakonima i podrobnim saslušanjima u vezi s inicijativom i predlozima Bele kuće, što će Obaminom timu oduzeti dosta vremena i energije. U međuvremenu, zakletvu su položili i članovi Senata na čijem čelu ostaje Džozef Bajden kao potpredsednik SAD, a demokrate zadržavaju većinu od 53 od 100 mesta, pošto su im republikanci preoteli šest mesta na izborima u novembru.

Senatori dve stranke su odmah počeli raspravu o pravilima opstrukcije, uzajamno optužujući jedni druge da koče parlamentarni sistem, prenosi AP. Postojeća pravila omogućavaju opozicionoj stranci da blokira izjašnjavanje o bilo kom zakonu ukoliko većina ne uspe da prikupi 60 glasova „za“, što je u ovako podvojenom Senatu gotovo nemoguće.

Obama je izrazio nadu će republikanci „ublažiti svoje ideološke stavove“, s obzirom na to da se zemlja još sporo oporavlja od ekonomske krize i da je opterećena nezaposlenošću od deset odsto. „Verujem da će shvatiti da je naš posao da upravljamo zemljom i da obezbedimo radna mesta američkim građanima, stvarajući konkurentnu ekonomiju za 21. vek,“ izjavio je Obama po povratku sa dvonedeljnog odmora na Havajima.

Najnovija Galupova anketa pokazuje da je rejting predsednika SAD skočio na 50 odsto podrške, posle višemesečnog perioda u kome je uživao podršku oko 40 odsto građana. Takvi rezultati objavljeni su ubrzo nakon što je Obama izabrao dosadašnjeg generalnog direktora investicione banke Džej Pi Morgan čejs Vilijama Dejlija za novog šefa svoje kancelarije, u okviru velike rekonstrukcije svog tima. Predsednik SAD je na taj način uveo u Belu kuću ličnost koja do sada nije bila u užem krugu njegovih saradnika i koja ima veliko iskustvo u biznisu, u trenutku kada je najveći izazov sa kojim se predsednik suočava upravo oporavak američke privrede.

Očekuje se da će Obama za glavnog ekonomskog savetnika izabrati zvaničnika ministarstva finansija Džina Sterlinga, što znači da će se u Belu kuću vratiti iskusne ličnosti iz vremena administracije demokratskog predsednika Bila Klintona 1990-ih godina. Dejli je u Klintonovoj administraciji bio ministar trgovine. Aktuelni šef Obamine kancelarije Pit Rouz, koji je dugo bio Obamin savetnik i voli da igra ulogu „iza scene“, biće premešten na funkciju višeg predsednikovog savetnika. Rouz je imenovan za privremenog šefa predsedničke kancelarije kada je Ram Emanuel prošle godine podneo ostavku na tu funkciju da bi se kandidovao za gradonačelnika Čikaga.

Moguće smanjenje vojnog budžeta

Vašington – SAD planiraju da umanje budžet Ministarstva odbrane za 78 milijardi dolara u narednih pet godina, uključujući smanjenje broja pripadnika oružanih snaga za 47.000, saopštio je Pentagon. Kongres ima završnu reč o budžetu Ministarstva odbrane, a poslanici često blokiraju napore Bele kuće da smanji ulaganja u vojsku, jer to donosi radna mesta širom zemlje. Gejts je izjavio da vojska mora da da svoj doprinos u sređivanju finansijskog stanja u zemlji. E. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari