Uoči izbora za američki kongres, koji su zakazani za 2. novembar, republikanci imaju veću podršku birača, mada demokrate ne zaostaju mnogo za njima, pokazuju juče objavljeni rezultati ankete Vašington posta.

Republikanci uživaju poverenje 49 odsto potencijalnih glasača, a demokrate 43 odsto. Međutim, prema rezultatima prošlomesečnih anketa Vašington posta, republikanci su vodili sa 53 odsto glasova, dok su demokrate, koji se bore da održe većinu u Kongresu, imale podršku 40 odsto birača.

Ta statistika je u saglasnosti s rezultatima nedavno sprovedenih anketa, koji pokazuju da su demokrate zabeležile blagi napredak kada je reč o podršci glasača za Kongres, iako većina istraživanja ukazuju na činjenicu da zaostaju za republikancima.

Upitani kojoj partiji veruju više kada je reč o hvatanju u koštac sa gorućim pitanjima kao što su ekonomija i zdravstveni sistem, ispitanici su blagu prednost dali demokratama. Četrdeset jedan odsto njih je izjavio da smatra da će se demokrate s većim uspehom uhvatiti u koštac s gorućim problemima s kojima se SAD suočavaju u proteklih nekoliko godina, dok se 39 odsto njih priklonilo republikancima. Petnaest odsto je pak saopštilo da ne veruje ni jednoj ni drugoj partiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari