Američki republikanci pripremaju se za novu bitku protiv kandidata za sudiju Vrhovnog suda, kojeg predloži Barak Obama. Očekuje se da će Obama ove nedelje za ovu važnu funkciju predložiti verovatnu ženu, iz redova leberala, hispano ili crnkinju, koja bi na toj funkciju zamenila takođe liberalnog sudiju Dejvida Sutera, koji je pred penzijom.

Obamini politički protivnici spremaju se da pruže žestok otpor potencijalnom kandidatu za sudiju Vrhovnog suda, instituciju koja je i do sada bila poprište ideoloških borbi. Bez obzira na to da li će budući sudija narediti zatvaranje Gvantanama, jačanje kontrole oružja u Vašingtonu ili pak neku odluku vezanu za gej brakove, odluka Vrhovnog suda naići će na kontroverze, smatraju upućeni.

Ukoliko Obamin konačan izbor bude sudija Dajan Vud, iz Čikaga, ona će biti vrlo laka meta konzervativaca koji će je napadati kao zagovornika abortusa. Ukoliko pak Obama izabere Sonju Sotomajor, hispanoamerikanku britkog uma iz Bronksa, onda će ona biti na meti kritika zbog svoje spremnosti da proširi pojedina ustavna prava, ali i zbog blagog stava prema ilegalnim imigrantima. Ketlin Sulivan, koja javno ističe svoje gej opredeljenje, profesorka je prava na univerzitetu Stenford, pominje se takođe kao mogući izbor Obame. Ukoliko bude nominovana optuživaće je kao pristalicu homoseksualnih brakova.

Elena Kagan, bivši dekan na harvardskoj školi prava, još jedan je potencijalni kandidat, ali ukoliko bude izabrana, biće napadnuta zbog antivojnih raspoloženja. Republikanci na papiru nemaju šanse da blokiraju Obamin izbor, budući da demokrate imaju kontrolu u Senatu Kongresa SAD. No to ih neće sprečiti da vode bitke sa Obamom povodom kandidata. Podsećanja radi, slična situacija dogodila se u doba Ronalda Regana, još jednog popularnog predsednika kada je 1987. pokušao da imenuje konzervativnog Roberta Borka koji bi zamenio lberalnog kandidata. U roku od 45 minuta od nominacije senator Edvard Kenedi u Senatu je oštro osuđivao nominaciju. Senat je tada odbacio nominaciju a „biti Borkovan“ ušlo je u rečnik fraza koja opisuje javne kritike oponenata.

Analitičari smatraju da republikanci sada žele osvetu i nadaju se da će ideološkom borbom na raznim načinima reanimirati partijsku bazu u Senatu i popuniti svoje „prazne kofere“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari