RescEU isporučila 10.000 visokokvalitetnih maski u Beograd 1Foto: EU info centar

U vatrogasnu brigadu u ulici Mije Kovačevića u Beogradu jutros je stigao komplet od 10 000 maski FFP2, koje su kamionom dovezene iz skladišta hitne medicinske opreme Evropske unije – RescEU – smeštenog u Rumuniji.

Maske je primio Sektor za upravljanje u hitnim situacijama Ministarstva unutrašnjih poslova, radi dalje distribucije. Ova donacija Evropske unije odgovor je na zahtev koji je Srbija podnela Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije (EUCPM).

Ambasador Sem Fabrizi pozdravio je pošiljku rekavši: „Ovo je još jedan izraz naše konkretne i kontinuirane podrške u teškim vremenima, kroz jedan od mnogih mehanizama solidarnosti EU čiji je Srbija sada deo. Od marta 2020, mi smo poklonili ventilatore, respiratore, testove, zaštitnu opremu i trijažne kontejnere, kako bismo pomogli Srbiji da spasi živote i prevaziđe zdravstvenu krizu, a mi smo spremni da sarađujemo sa svim relevantnim nadležnima, sve dok je to neophodno. Takođe smo ponudili finansijski paket za podršku ekonomskom oporavku u Srbiji. EU je sa Srbijom u ovom teškom trenutku i zajedno ćemo ga prevazići: tako postupa Tim Evropa. EU je i dalje najveći donator, investitor i trgovinski partner Srbiji. A to ima uticaja i na svakodnevni život ljudi u Srbiji. “

Ova pošiljka je deo ukupne isporuke 65.000 maski iz RescEU-a u Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Severnu Makedoniju i Srbiju.

„Dok posmatramo smanjenje zaraze u nekim oblastima, potrebno je još raditi na sprečavanju daljeg širenja koronavirusa – a zaštitne maske su od presudne važnosti u toj borbi. Danas, kao dodatak prethodnim pošiljkama, šaljemo ukupno 65.000 dodatnih zaštitnih maski u Hrvatsku i našim susedima na Zapadnom Balkanu. Zahvaljujem Rumuniji što čuva i prevozi resceEU opremu onima kojima je potrebna“, rekao je evropski komesar za upravljanje krizama, Janez Lenarčič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari