Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić izjavio je juče da je trasa kojom će ići autoput kod Pirota „gotova stvar“ i da su uzaludni protesti grupacije koja se naziva „Narodni pokret za očuvanje teritorije opštine Pirot od uništavanja“.



– To je autistično ponašanje nekih ljudi koji su izgubili političko tlo pod nogama i na toj nekoj temi žele da grade svoju političku budućnost. Budućnost političke karijere se ne gradi na nekim prošlim stvarima, treba misliti o pravim stvarima i projektovati budućnost u pravom smislu – kazao je Vasić za Plus radio u Pirotu. On je takođe negirao tvrdnje da će dolinskom varijantom biti uništeno polje kod Pirota.


– Niti se uništava pirotsko polje, niti Pirot. Ovaj grad dobija Koridor 10 i svi naši interesi su u najvećoj meri odbranjeni i prihvaćeni – kazao je predsednik opštine Pirot. Prema njegovim rečima, dolinska varijanta autoputa zaobilazi Prisjansko naselje i nema uticaja na razvoj Pirota.

– Sve je to ugrađeno u prostorni plan opštine Pirot. Sve ide svojim tokom i Koridor kao žila kucavica i krvotok može samo da donese dobro Pirotu, kao što će se to videti u budućnosti – rekao je on.

– „Narodni pokret za odbranu teritorije Pirota od uništavanja“ održao je preksinoć protest u centru grada tražeći da se autoput Bela Palanka – Pirot ne gradi kroz dolinu, kako je planirano, već kroz brda kako bi bila sačuvana obradiva površina.

„Narodni pokret za odbranu teritorije Pirota od uništavanja“ čine pojedine opozicione stranke u Pirotu, udruženja građana, nevladine organizacije i mesne zajednice osam sela nizvodno od Pirota.

Budžet veći za 290 miliona dinara

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić izjavio je juče da bi opštinski budžet posle usvajanja izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava trebalo da bude veći za oko 290 miliona dinara. Vasić je rekao da se nada da je usvajanje izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava u republičkom parlamentu početak procesa decentralizacije Srbije. Prema njegovim rečima, tim Zakonom samo će delimično biti ispravljena nepravda koja je učinjena opštinama u poslednje tri godine kada su im zbog krize smanjeni transferi iz republičkog budžeta. „Pirot je u tom periodu ostao uskraćen za 320 miliona dinara“, precizirao je Vasić. On je naveo da bi najveći deo novca koji po tom zakonu pripada opštini Pirot, oko 200 miliona dinara, trebalo da se iskoristi za rešavanje infrastrukturnih problema. „Značajna sredstva biće izdvojena za podsticaj rađanja, zatim za materijalno zbrinjavanje nezaposlenih majki, kao i za stipendiranje najdarovitijih učenika“, rekao je Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari