protest advokatafoto FoNet Milica Vuckovic (Arhiva)

Svega nekoliko sati pre okončanja poslednjeg radnog dana u 2021. godini Viši sud u Beogradu doneo je odluku koja je prostrujala pravosuđem.

Sudija Milena Vasić Pejčić usvojila je privremenu meru stavljajući van snage odluku Advokatske komore Beograda o obustavi rada na teritoriji glavnog grada.

Privremenu meru u tužbi protiv AKB-a tražio je beogradski advokat Aleksandar Cvejić, insistirajući da bi u suprotnom nastale teške posledice po funkcionisanje pravosuđa. Kako objašnjava za Danas, privremena mera znači da se odluka o obustavi rada ne sprovodi do pravosnažnog okončanja postupka koji je pokrenuo protiv komore.

– Nema obustave, ljudi normalno nastavljaju da rade, kao što i treba da bude. Da je obustava nastavljena, mogli smo da se nađemo u dve situacije podjednako loše za advokaturu i pravosuđe kao celinu. Najpre, mogli da dođemo u situciju da se obustava ne poštuje, a ja sam uveren da bi to bio slučaj. U takvom scenariju, obustava bi kao oružje u borbi advokata za svoja prava koje se koristi kada ne postoji druga opcija bilo dezaviusano i nikada niko obustavu više ne bi shvatao ozbiljno. S druge strane, da je odluka poštovana imali biste paradoksalnu situciju da nije obezbeđen ni minimum procesa rada. Hipotetički policija je tokom obustave mogla da otkrije ubicu Miše Ognjanovića. Međutim, zbog odluke da se ne postupa u pritvorskim predmetima policija ne bi mogla da zadrži osumnjičenog jer bez branioca ne može biti pritvora. O tome inicijatori ovakve odluke nisu razmišljali, niti ih je zanimalo, navodi Cvejić.

Inicijatori odluke o obustavi imaju drugačije viđenje odluke suda i njenih posledica. Uz napomenu da rešenje suda još uvek nisu primili, Sarah El Sarag, članica Upravnog odbora Advokatske komore Beograda, naglašava da je sud, na osnovu zahteva za određivanje privremene mere, mogao odluku da obustavi rada da suspenduje samo u odnosu na tužioca, odnosno Aleksandra Cvejića.

– Ovo rešenje suda za obustavu rada nema nikakvno značenje. Odluka o obustavi je i dalje na snazi za sve advokate osim za tužioca, ističe El Sarag. Na pitanje da li će rešenje suda imati negativni efekat na druge regionalne komore koje su razmatrale mogućnost učešća u obustavi, El Sarag napominje da očekuje suprotan efekat.

– Ovo rešenje i brzina kojoj je doneto ukazuje upravo koliko ih žulja naša obustava rada. Mislim da će rešenje ujediniti i razjariti sve one advokate koji se možda u početku nisu slagali sa odlukom o obustavi, navodi El Sarag.

Prema njenim rečima, brzina kojom je sud doneo privremenu meru predstavlja presedan u domaćem pravosuđu.

– Tužba je podneta 24. decembra. Sud je 27-og komori dostavio tužbu na izjašnjenje, a tri dana kasnije ono je poslato sudu. Dan nakon toga, 31-og decembra sud donosi privremenu meru. To je presedan, nikada se privremene mere ovako brzo ne donose. Pravosudne institucije tako hitro nisu reagovale ni kada je ubijen Miša Ognjanović ili kada je nestao Vladimir Cvijan, ističe El Sarag.

Aleksandar Cvejić, sa druge strane, navodi da nije iznenađen brzinom odlučivanja, napominjući da su privremene mere po definiciji hitne i da mu ne bi bilo čudno sve i da je sud doneo meru istog dana kada je primio odgovor tužene strane.

Podsetimo, skupština Advokatske komore Beograda stupila je u obustavu rada tražeći povlačenje Nacrta izmena zakona o parničnom postupku iz javne rasprave, ukidanje dopune stava VKS-a koji se odnosi na troškove obrade kredita i zamrzavanje poreske obaveze

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari