U američkom Kongresu juče je počelo saslušanje povodom uzroka i načina za prevazilaženje teške finansijske krize koja je pogodila zemlju. Na saslušanje su pozvani sadašnji i bivši ključni igrači na političkoj sceni u cilju utvrđivanja uzroka najveće finansijske krize od 1930-ih i mera koje vlada planira da preduzme.

Alan Grinspen, koji je bio predsedavajući Federalnih rezervi 18 i po godina, bio je glavni sagovornik na saslušanju. On se suočio s pitanjima u vezi s tim šta je vlada učinila ili nije učinila, a što je možda dovelo do bujanja sabprajm hipotekarnih kredita i posledičnog kolapsa tržišta stambenih nekretnina što je rezultiralo gubicima od više milijardi dolara u vidu investicija. Postoji velika verovatnoća da će Grinspen, nekada hvaljen i nazivan „majstorom“ američkog finansijskog sistema tokom ekonomskog procvata 1990-ih koga je 2006. nasledio Ben Bernanke, morati da brani inicijative koje je preduzeo dok je bio na funkciji jer se smatra da imaju udela u aktuelnoj krizi.

Kritičari ga optužuju da je na početku uveo isuviše niske kamatne stope, što je pobudilo neodrživi procvat stambenih kredita, a istovremeno je odbio da iskoristi ovlašćenja Federalnih rezervi i uvedu strože mere kada je rečo izdavanju novih vrsta hipotekarnih kredita. Upravo je kolaps ovih hipotekarnih kredita i sve veći broj neizmirenih dužničkih obaveza od pre godinu dana predstavljao okidačza aktuelnu krizu.

Administracija američkog predsednika Džordža Buša razmatra usvajanje predloga „teškog“ 40 milijardi dolara kojim bi se mogla sprečiti konfiskacija imovine zbog neispunjenih dužničkih obaveza, što je jedna od ideja uzetih u razmatranje u cilju hvatanja u koštac sa ključnim uzrocima finansijske krize, navodi se u Žurnalu Volstrita (JSW). Predsedavajuća Federalne korporacije za osiguranje depozita Šeila Ber predložila je juče na saslušanju u Komitetu bankovnog sektora Senata da vlada pruži bankama finansijski stimulans da bi preinačila problematične zajmove u povoljnije hipotekarne kredite. Prema tom predlogu, vlada bi ubuduće delila sa dužnicima gubitke zbog novih zajmova.

Ministarstvo finansija SAD, koje je pod pritiskom da preduzme agresivnije korake da pomogne vlasnicima stambenih nekretnina, razmatra tu opciju, piše JSW. Ono, takođe, razmatra da iskoristi deo finansijskog spasilačkog paketa vrednog 700 milijardi dolara za kupovinu hipotekarnih kredita. Sprovesti saslušanja uoči izbora jeste neuobičajeno, ali je Henri Vaksman, demokrata i predsedavajući Komiteta za nadzor i reformu vlade, izjavio da je aktuelna kriza u toj meri ozbiljna da Kongres ne može da čeka na novu predsedničku administraciju da bi utvrdio „šta je krenulo naopako i ko je za to odgovoran“. Demokrate smatraju da su najveći krivci za krizu izvršna vlast Volstrita i slab uticaj vlade pod rukovodsvom republikanske administracije, što je stav koji republikanci u Kongresu strogo osporavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari