Rešenje u dogovoru predsednika NSPRV i SPRV 1Foto: FoNet/Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Posle odluke četiri, od ukupno šest članica Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) da oformi privremeni organ upravljanja tog sindikata jer ne priznaju aktuelnog predsednika Slobodana Brajkovića, o tome je i zvanično obavešteno Ministarstvo prosvete, potvrđeno je Danasu.

Predsednici Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV), Foruma beogradskih gimnazija, Foruma srednjih stručnih škola i Sindikata obrazovanja Požarevac uputili su dopis Ministarstvu u kome se navodi da do održavanja kongresa i konstituisanja novog rukovodstva SRPS-a privremeni organ upravljanja jedini ima mandat za pregovore sa predstavnicima nadležnih ministarstava.

Isto tvrdi i druga strana – i dalje zvanični predsednik SRPS-a Slobodan Brajković i njegov zamenik Milan Trbović takođe su poslali dopis Ministarstvu prosvete, kao i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, napominjući da je odluka o formiranju privremenog upravljanja SRPS-om nezakonita.

U pismu su zatražili da se nadležna ministarstva „suzdrže od bilo kakvog postupanja kojim bi dala legitimitet nezakonitoj odluci“, jer se time može naneti nenadoknadiva šteta tom sindikatu i onemogućiti njegovo dalje funkcionisanje.

Oni su naveli i da Statut SRPS-a ne predviđa postojanje privremenog organa upravljanja, koji je samim tim nelegalan i nezakonit, te su i njegove odluke nezakonite i nemaju pravni značaj.

S druge strane, predstavnici četiri sindikalne organizacije ukazuju da Statut krši Brajković, koji se kao penzioner nalazi na čelu SRPS-a i od 2017. ne saziva kongres na kome bi se izabralo novo rukovodstvo. Odluke, kažu, donosi sam, odnosno bez konsultacija sa većinom organizacija članica SRPS-a.

Na pitanje koja od dve struje je za njih legitiman pregovarač ispred SRPS-a, iz Ministarstva prosvete za Danas odgovaraju da je „potrebno sačekati da nadležni organi utvrde ko je ovlašćeni predstavnik ovog sindikata“.

– Veliki problem unutar Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) predstavljaju narušeni odnosi između dve organizacije – Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) i Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (SPRV). Svima je jasno da Slobodan Brajković ne može i ne treba više da vodi ovu organizaciju – kaže za Danas Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija (FBG), komentarišući raskol unutar SRPS-a.

Markov kaže da je na jednom od sastanaka predlagao da predsednik SPRV Milan Trbović preuzme rukovođenje SRPS-om do kongresa, ali je to odbijeno, a ni sam Trbović nije prihvatio taj predlog.

Da je potrebno naći rešenje za izlaz iz sadašnje situacije slažu se i Markov i Trbović, napominjući da je to u interesu i članova SRPS-a i zaposlenih u prosveti.

Trbović za Danas kaže da se mora naći način da se sačuva SRPS, ukazujući da bi se njegovo rušenje negativno odrazilo na sindikalnu scenu u obrazovanju.

Sve što se dešava, smatra, ide u prilog onima koji žele da sindikati nestanu, a odluku o formiranju privremenog organa upravljanja smatra krivičnim delom.

On kaže da se mora sačekati da se završi sudski spor koji je pokrenuo NSPRV, napominjući da je upravo taj sindikat prouzrokovao status kvo. Na naš komentar da sudski proces može trajati godinama, Trbović kaže da će pokušati da razgovara sa ostalim članicama i da se nađe izlaz iz trenutne situacije.

– Rešenje je u dogovoru dve organizacije NSPRV i SPRV, odnosno čelnih ljudi koji ga vode. Forum beogradskih gimnazija je spreman da posreduje u rešavanju problema, jer SRPS nije tu ni zbog Brajkovića, ni zbog Kokota ili Trbovića, već zbog svojih članova. Sudski postupak već traje predugo, ne nazire se kraj, a sindikat trpi. Ukoliko se u skorije vreme ne pronađe rešenje za problem, FBG je spreman da izađe iz SRPS-a, čak i po cenu gubitka reprezentativnosti. Forum je prepoznatjiv i uživa određeni ugled u prosvetnom sistemu, stoga nećemo dozvoliti da daljim učešćem u cirkusu narušavamo sopstveni ugled – kaže Aleksandar Markov.

Veruje da bi izlazak FBG iz SRPS-a bio poziv i drugim pridruženim članicama da ga napuste, a ukoliko bi se to dogodilo, to bi ujedno značilo nestanak SRPS-a jer bi i on izgubio reprezentativnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari