Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, u okviru obilaska svih lokalnih samouprava sa značajnim turističkim potencijalima sa ciljem što bolje realizacije konkursa za dodelu subvencija i dotacija za razvoj turizma, koji je raspisalo Ministarstvo, boravio je posle Viminacijuma i u opštini Golubac. Ministar Ljajić je svoje domaćine upoznao o subvencijama koje će ministarstvo dodeliti lokalnim samoupravama u Srbiji za razvoj projekata u turizmu, a pre svega turističke infrastrukture, u ukupnom iznosu od 450 miliona dinara, dok će za promociju turističkih proizvoda i manifestacija biti izdvojeno 137 miliona dinara.

Ljajić je istakao da najnoviji podaci ukazuju da je u Srbiji u januaru 2015. godine boravilo 10 odsto više turista, nego u januaru prošle godine. „Broj domaćih turista porastao je za osam odsto, a stranih turista je za 12 odsto više nego u januaru prošle godine. Ovi podaci su ohrabrujući i mi očekujemo da 2015. godina bude rekordna u svakom pogledu“, rekao je Ljajić, koji je zatim sa predsednikom ove podunavske opštine dr Nebojšom Mijovićem i njegovim saradnicima Živoslavom Simićem i Sašom Marjanovićem obišao radove na revitalizaciji Golubačke tvrđave. Ministar Ljajić je u razgovoru sa čelnicima opštine, izvođačem radova i v. d direktora privrednog društva „Tvrđava Golubački grad“ d.o.o čiji su osnivači Vlada Srbije i opština Golubac, Iskrom Maksimović istakao da se radovi moraju ubrzati kako bi se ispoštovali ugovori i rokovi gradnje do jula 2016. godine, za šta je EU izdvojila 6,6 miliona evra. Pošto EU finansira isključivo građevinske radove, po njihovom završetku, od 2016. godine, počeće gradnja komercijalnih objekata, među kojima su i apartmansko naselje visoke kategorije i amfiteatar u kamenolomu.

Predsednik opštine Golubac dr Nebojša Mijović ministra Ljajića je upoznao o razvojnim projektima, od kojih je i nastavak izgradnje pešačko – biciklističke staze pored Dunava od Vinaca do Golubačke tvrđave. Zajednički je konstatovano da je izgradnja staze i revitalizacija tvrđave odlična osnova za dalji razvoj turizma, jer „želimo da stvorimo turistički brend Golubačka tvrđava, ali takođe da uputimo i poziv svim potencijalnim investitorima da kroz model javno – privatnog partnerstva dalje stvaramo preduslove za razvoj turizma, izgradnjom pre svega restorana i smeštajnih kapaciteta, bungalova i hotela“. Ljajić je naveo da Dunav zauzima veoma značajno mesto u strategiji razvoja turizma, predočavajući da je od 14 master planova, četiri vezano za Dunav i njegov potencijal. – Želimo da se kroz ovaj projekat razvijaju mala i srednja preduzeća, i da preduzetnici vide svoj interes u ulaganjima koji će doprineti razvoju čitavog kraja, jer turizam za sobom povlači i druge privredne grane, zaključio je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari