Bombaš samoubica ubio je juče najmanje 55 osoba u napadu na kurdski restoran 10 kilometara severno od iračkog, etnički mešovitog grada Kirkuka. Više od 102 osobe su ranjene u ovom najgorem napadu u Iraku za proteklih šest meseci, i to u vreme velikog muslimanskog praznika, saopštio je policijski zvaničnik Sarhad Kadir.

Odmah nakon eksplozije iračke i američke snage bezbednosti blokirale su oblast napada. Motiv još nije poznat, ali se zna da je Kirkuk inače poprište tenzija između većinske arapske zajednice i manjinskih Kurda i Turkmena.

U trenutku napada u restoranu Abdulah nalazili su se arapski plemenski lideri koji su uz ručak razgovarali sa članovima Patriotske unije Kurdistana, ianče partije iračkog predsednika Džalala Talabanija. U restoranu su takođe ručavale mnoge prodice koje su proslavljale poslednji dan religioznog praznika Eid al Ada. Prema izjavi nekih zvaničnika i najmanje jednog očevica bombaš samoubica je usred restorana aktivirao eksploziv opasan oko struka. Iz Ministartsva unutrašnjih poslova navodi se i druga verzija ovog krvavog događaja prema kojoj je automobil bomba uzrok eksplozije. Prošle godine, restoran iz istog lanca koji se nalazi u Kirkuku bio je meta automobila bombe.

Iz glavne bolnice u Kirkuku saopšteno je da se 30 povređenih nalaze u teškom stanju te da se strahuje da bi broj žrtava mogao biti i veći. Vlasti su apelovale na donatore da daju krv. Turkmenka Reskija Odži (49), koja se nalazi u bolnici, izjavila je da je u napadu stradala njena četvorogodišnja ćerka, i da ne zna sudbinu svoje dvojice sinova.

Rezkar Mahmud, 24-godišnji Kurd koji je ranjen u rame rekao je da je u restoranu bio u društvu oca, supruge i dece. „Restoran je bio pun kada je bomba eksplodirala. Ne znam gde su moja deca i otac, ni da li su živi“. Zamenik šefa provincijskog saveta Kirkuka Rebvar Talabani izjavio je da je restoran popularno mesto okupljanja političara, ali i običnih ljudi. „Često je pun ljudi jer je do sada bio bezbedniji od bilo kog drugog restorana“, izjavio je on za Al Džaziru.

Iako je stopa nasilja u Iraku znatno opala ove godine, oblast oko severnih gradova Kirkuka i Mosula i dalje je opasna zona. Mosul je postao uporište boraca Al Kaide, dok je naftom bogati Kirkuk predmet sporenja između iračkih Araša, Kurda i etničkih Turkmena. Irački Kurdi traže veću autonomiju, dok Arapi i Turkmeni zagovaraju centralnu vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari