Prvi stepen restrikcija u potrošnji vode uveden je u Arilju, Požegi, Lučanima, Gornjem Milanovcu i Čačku. Ljubo Lazović, direktor ariljskog Javnog preduzeća Rzav, objasnio je da su razlozi za restrikcije suša, nizak stepen vodostaja reke Rzava, čiji je protok manji od 1.400 litara vode u sekundi.

Već godinama iz istih razloga stanovnici tih gradova, koji se snabdevaju iz vodosistema Rzav, leti imaju velikih problema u snabdevanju vodom iz sistema Rzav.

– Za očuvanje biološkog minimuma u reci je potrebno 700 litara vode i isto toliko za vodosnabdevanje, a u ovom trenutku za vodosnabdevanje imamo 600 litara vode u sekundi. Sve opštine su proglasile prvi stepen restrikcija, i predložile da se voda ne koristi za zalivanje bašta, pranje ulica, trotoara, vozila i slične potrebe, rekao je Lazović za Radio Lunu, dodavši da će od građana zavisiti kakve mere će biti preduzete u narednom periodu.

– Građani imaju stalno vodu, samo je pojačana kontrola njenog korišćenja. U rezervi imamo vode za 24 sata, a nakon toga znaćemo da li će biti i restrikcija, objasnio je Lazović, istakavši da će problemi u vodosnabdevanju biti rešeni za pet godina kada bude završen vodosistem Svračkovo, čija je izgradnja počela pre dve godine.

– Završili smo pristupni put i dalekovod, a glavni radovi na brani počeli su u aprilu ove godine. Dinamika radova predviđa da se radovi izvode u narednih pet godina, zaključio je direktor JP Rzav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari