Restrikcije vode na plus 40 stepeni: Zašto presušuju vodoizvorišta? 1Foto: Shutterstock/Stanislaw Mikulski;Pixabay/ geralt

Već nekoliko dana građani širom Srbije se suočavaju sa restrikcijama vode, i to usred leta i toplotnog talasa tokom kojeg je temperatura prelazila i 40 stepeni Celzijusa.

Kako je objavilo udruženje Pravo na vodu zbog izrazito visokih temperatura i male količine padavina u proteklih više od mesec dana, širom Srbije presušila su jezera, izvori i reke, stanovnici su ostali bez vode za piće i za osnovne potrebe, ali i za poljoprivredu i stočarstvo.

Restrikcije vode su na snazi u Gornjem Milanovcu, Čačku, Topoli, Mladenovcu, Beogradu, Smederevskoj Palanci, Nišu, Lebanu, Vrnjačkoj Banji…

U istočnoj Srbiji oko 10.000 stanovnika Majdanpeka i Debelog Luga je ostalo bez vode pa su morali da se snabdevaju cisternama, a u Sjenici je čak proglašena vanredna situacija.

„Voda kao životni resurs očigledno za vlast SNS nije od prevelike važnosti. Njima je bitno da industrija bude podmirena. I to pijaćom vodom. Majdanpek je ostao bez pijaće vode zbog nedomaćinskog ponašanja vlasti. Slično se može desiti i sa Borom. Pojedina naselja imaju problem sa vodosnabdevanjem poput Krivelja i dela Brezonika“, kaže za Danas Dragan Marković, predsednik gradskog odbora Narodnog pokreta Srbije Bor i odbornik u Skupštini Bora.

On dodaje da je u tom kraju vodoizvorište Banjica gotovo presušilo a slična situacija je i sa Zlotskim vodoizvorištem.

„Zbog upumpavanja vode u Borsko jezero došlo je do isušivanja jezerceta ispod Lazareve pećine i pomora ribe u ribnjaku ispod motela Zlotske pećine. Da nema Bogovine Borani bi umirali od žeđi. Najveći deo pijaće vode ide industriji. Ziđinu pre svega. Očigledno da se problem iz godine u godinu povećava, ali vlast ne haje“, ističe Marković.

Martin Bežiranervić, odbornik u Skupštini Majdanpeka, kaže da su restrikcije vode jasan pokazatelj cene koju građani plaćaju zbog decenijskog stranačkog zapošljavanja i postavljanja „nesposobnih ljudi“ na važne funkcije.

„Fascinantno je da neko ima obraza da kaže kako ga zimi iznenadi sneg pa su putevi zatrpani, da ga u jesen iznenadi kiša pa su ulice poplavljene, i da ga leti iznenadi sunce pa vodozahvati presuše“, kaže Bežinarević.

On je u vezi sa aktuelnom situacijom postavio pitanje, da li se vrše redovna ispitivanja kvaliteta vode.

„Morbidno bi bilo da na plus 40 stepeni Celzijusa, uz restrikcije vode, ta ista voda može da nas ubije u nekom trenutku. Vodozahvat u Majdanpeku predstavlja sanitarnu katastrofu. Voda koja dolazi iz takvog postrojenja ne može biti ispravna za piće“, ukazuje Bežinarević.

Nikola Radošević, iz tima komunalnu infrastrukturu GG “Dogovor za Mladenovac”, kaže da „neodgovorno i bahato“ vođenje opština daje “rezultate” u vodosnabdevanju tokom letnjih meseci.

„U Mladenovcu je nekoliko mesnih zajednica u ozbiljnom problemu kada dođe do vezivanja nekoliko tropskih dana. Inače, kod nas problem nije samo proizvodnja vode, već i stanje postojeće mreže koja je dotrajala i ne održava se adekvatno“, kaže Radošević.

Kako navodi, rešenje za Mladenovac je u usvajanju i realizaciji plana rekonstrukcije mreže kako bi bila spremna da prihvati vodu iz Makiša.

„U suprotnom, ove probleme ćemo imati i kada se taj projekat realizuje. Rekonstrukcija mreže mora biti prioritet u planu rada komunalnog i lokalne vlasti“, zaključuje Radošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari