U galeriji Šabačkog pozorišta nazvanom po Vladislavu Lalickom otvorena je velika retrospektivna izložba ovog znamenitog likovnog umetnika, scenografa i kostimografa. Izloženo je stotinu radova Vladislava Lalickog koji je ostavio neizbrisiv trag u likovnoj umetnosti, kao i u pozorištu.


Radovan Mirazović, slikar i istoričar umetnosti, ukazao je na sveprisutni modernizam Lalickog.

– On je posle Drugog svetskog rata postavljao standarde u usvajanju modernizma, a to nije bilo lako u prvim petoljetkama tadašnje Jugoslavije. Još pedesetih godina prošlog veka, odmah po završetku gimnazije, Lalicki se zaposlio u Šabačkom pozorištu, ugledne i velike pozorišne kuće u Srbiji. Kasnije je radio u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212, a 1984. otišao je u Južnoafričku Republiku, gde je i preminuo 2008. godine. Ali, nikada duhovno nije napuštao Šabac i bio je parametar uspeha u umetničkom delanju, ne samo za šabačke umetnike nego i za srpske – rekao je Mirazović.

Iza Lalickog je ostao veliki broj radova – oko 1.750 slika, crteža, grbova, logotipova, dekoracija… Ovo je i prva izložba radova Lalickog u Srbiji, a samo nekoliko priredio je u Johanesburgu.

Za ovu priliku Radovan Mirazović je napisao obimnu monografiju o Lalickom sa više od stotinu reprodukcija, a izdavač je Šabačko pozorište. Šabački umetnik Dragiša Marsenić izvajao je bistu Lalickog koja se nalazi u prostoru galerije. Izložba je otvorena do 1. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari