Nakon šest festivalskih dana, na obali Dunava u Velikom Gradištu i Srebrnom jezeru, završen je 7. Međunarodni festival turističkog i ekološkog filma – SILVER LAKE TOURFILM FESTIVAL – SILAFEST 2015.

Festival je svečano otvorio predsednik Saveta festivala i predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, istakavši nastojanje opštine da uz bogatu turstičku ponudu obezbedi i ekološki zdravu životnu sredinu te važnost festivala koji je spojio ove dve bitne kategorije. Prisutnima su se obratili direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište, Dajana Stojanović, i izvršni direktor festivala, Boško Savković, dok je iznenađenje SILAFEST-a bio fantastični Prljavi inspektor Blaža, voditelj prve festivalske večeri.

Na ceremoniji svečanog otvaranja publici se obratio i poljski producent i režiser, ujedno i predsednik žirija „SILAFEST 2015“, Zbignjev Žmudski, dobitnik „Oskara“ za animirani film „Petar i vuk“. Gosti su imali prilike da vide i njegovo izuzetno filmsko ostvarenje “Deni boj“ koje je osvojilo najprestižnije evropske nagrade.MIX_5432

Ovogodišnji festival okupio je desetine režisera, producenata i drugih tvoraca turističkih i ekoloških filmova iz čitavog sveta. Prve večeri festivala prikazano je sedam filmova od ukupno 55 koji su ušli u zvaničnu selekciju. Prikazani su filmovi iz Meksika, Poljske, Švajcarske, Hrvatske, Belgije, Češke i Srbije.

U oviru SILAFESTA-a Visoka turistička škola strukovnih studija iz Beograda održala je javnu debatu na temu „Studenti turizma učenicima Srednje Turističke škole“.

Petog dana festivala u Klubu SILAFEST, na Srebrnom jezeru, održana je prezentacija Slovačke Republike kao turističke destinacije. Prezentacija je počela pres-konferencijom na kojoj su govorili gospođa Helena Mravikova, ispred Ambasade Slovačke, i predsednik opštine, Dragan Milić. Udruženje žena iz Dobanovaca izložilo je ručne radove, a način na koji se vez radi pokazan je u toku prezentacije. Naivni slikari iz Kovačice postavili su svoju izložbu slika.

Nagradu za prvonagrađeni meksički film primio je ambasador Sjedinjenih Meksičkih Država u Beogradu, gospodin Hose Evarista Ramon Šilotl Ramirez, koji se ovom prilikom zahvalio žiriju i organizatorima na izboru i gostoprimstvu. Festival je zatvorila direktorka Turističke organizacije Srbije, Gordana Plamenac, izrazivši zadovoljstvo organizacijom festivala i njegovim značajem u međunarodnom turizmu koji Srbiju i Veliko Gradište svrstava u sve poznatije turističke destinacije. Laskave titule najboljih ponela su sledeća filmska ostvarenja:

GRAN PRI „Plantae“ Rafael Altamira, Meksiko. Srebrni talas za najbolji ekološki film pripao je filmu „El Pequeño zahory“ JULIO MORENO, Španija. Zlatni talas za najbolji ekološki film dobio je „Escape to Papua New Guinea“ LIBOR SPACEK, Češka Republika. Srebrni talas za najbolji turistički film je pripao filmu „Chicago – City of Surprises“ Geoff Tompkinson, Velika Britanija. Zlatni talas za najbolji turistički film osvojio je film „Could only happen in Ghent“ Kenneth Michiels, Belgija.

U konkurenciji srpskog filma nagrade Srebrni i Zlatni pinkum osvojili su, po kategorijama: Srebrni pinkum za najbolji srpski ekološki film osvojio je film„Svi smo mi semenje“ Gordana Momčilović. Zlatni pinkum za najbolji srpski ekološki film dobio je film „Welcome out of the machine“ Ilija M. Dimitrijević. Srebrni pinkum za najbolji srpski turistički film nagrađen je film „Nebeska igra“ Nebojša Ilić. Zlatni pinkum za najbolji srpski turistički film pripao je filmu „Pančevo je kad se vratiš“ Vladimir Kajlović.

Pokrovitelji SILAFEST-a su opština Veliko Gradište, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Turistička organizacija Srbije, Turistička organizacija opštine Veliko Gradište, Visoka turistička škola strukovnih studija iz Beograda i drugi sponzori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari