Proizvodnja električne energije u kostolačkim termoelektranama se tokom decembra odvija u skladu za zacrtanim planom, ali godišnji plan proizvodnje biće nekoliko procenata manji od predviđenog i iznosiće oko 95 odsto, zbog objektivnih okolnosti, istakao je direktor Direkcije za proizvodnju električne energije, Zoran Stanojević:

-Ovogodišnji plan proizvodnje u našim termokapacitetima neće biti u potpunosti ostvaren zato što smo imali jedan dug period potiskivanja zbog izuzetno povoljne hidrološke situacije. Potiskivanja termokapaciteta je bilo i tokom leta, a posebno sada u septembru i oktobru i zbog toga nivo ostvarenja planirane proizvodnje u Kostolcu neće biti 100 procenata. Ono što mora da se istakne jeste činjenica da će ovogodišnja proizvodnja u TE „Kostolac A“ i TE „Kostolac B“ biti rekordna. Važno je da smo bili spremni u trenutku kada je trebalo dati energiju elektroenergetskom sistemu naše zemlje i to smo redovno bili u stanju.

Rekordna proizvodnja električne energije u Kostolcu je zasluga svih zaposlenih, remonti su kvalitetno urađeni, što se odrazilo na visoku pouzdanost termoenergetskih blokova: -Ovaj dobar rad je moguć zbog adekvatnog planiranja, koji su rezultirali dobro uloženim sredstvima kao i kvalitetno urađenim remontima i velikim zahvatima, kao što je rekonstrukcija. Govorim o zahvatima koji su urađeni u toku minulog perioda, a revitalizacija bloka B2 je omogućila da ovo termoenergetsko postrojenje sada radi sa više snagom oko 351, 352 megavata. Činjenica da blok B2 sada ima ovu snagu upućuje na zaključak da su ostvareni ciljevi tog kapitalnog zahvata koji će u martu naredne godine započeti i na bloku B1 u Termoelektrani „Kostolac B“. Nakon revitalizacije bloka B1, očekujemo da njegova snaga takođe dostigne 350 megavata kao na bloku B2. Nakon toga uslediće optimizacija bloka, rekao je direktor Stanojević. -U ovom trenutku još uvek nije godišnji plan poslovanja Elektroprivrede Srbije usvojen u Vladi, što urokuje probleme sa realizacijom javnih nabavki jer ne možemo da ih otpočnemo a 1. marta 2014. godine blok B1 staje sa radom zbog revitalizacije. Ovo će stvoriti izuzetno kompleksan pristup realizaciji ovog zahvata. Bilo bi dobro da su ove javne nabavke bile već pokrenute,ali nažalost to nije bilo moguće i moraćemo da u vremenu pred nama kako znamo i umemo rešimo sve potencijalne probleme.

Međunarodnom kreditni aranžman sa kineskim partnerima je potpisan pre tri godine i obuhvata raspored realizacije ugovorenih projekata, podseća Zoran Stanojević: -U finansijskom smislu, to znači da velika „Eksim banka“ koja prati ovaj međunarodni aranžman ima određeni plan povlačenja sredstava između konzorcijalnih partnera, PD „TE-KO Kostolac“ i korporacije „CMEC“ iz Pekinga. To su unapred dogovorene stavke kod kojih ne postoji mogućnost odstupanja, zbog čega se svaka disharmonija mora maksimalno umanjivati jer može dovesti do izuzetno velikih komplikacija u realizaciji ovog kreditnog aranžmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari