Austrijski kancelar Alfred Guzenbauer napisao je za tabloid Kronen cajtung da bi u njegovoj zemlji u slučaju bilo kakvih izmena Lisabonskog ugovora nakon irskog „ne“ dokumentu, trebalo održati referendum. „O svim promenama ugovora koje mogu uticati na austrijske interese trebalo bi odlučivati na referendumu.

Austrijski kancelar Alfred Guzenbauer napisao je za tabloid Kronen cajtung da bi u njegovoj zemlji u slučaju bilo kakvih izmena Lisabonskog ugovora nakon irskog „ne“ dokumentu, trebalo održati referendum. „O svim promenama ugovora koje mogu uticati na austrijske interese trebalo bi odlučivati na referendumu. Mnogi ljudi imaju utisak da se Evropska unija ne bavi stvarnim problemima već je preokupirana sobom“, naveo je Guzenbauer.
Tekst je, pored Guzenbauera, potpisao i predsednik vladajuće Socijaldemokratske partije Verner Fajman. „U Austriji je u ovom trenutku raširen skepticizam kada je reč o Evropskoj uniji. Ogromna većina Austrijanaca je 1994. glasala za pridruživanje države EU, ali danas je vidljiv osećaj nesigurnosti, pa i odbojnosti“, navedeno je u tekstu. Austrijski parlament je bio među prvih 20 zakonodavnih tela država članica koja su ratifikovala Lisabonski ugovor.
Stav socijaldemokrata izazvao je duboke podele među strankama članicama koalicione vlade. Ministarka spoljnih poslova Ursula Plasnik (pripadnica partije desnog centra) rekla je da je poziv na referendum velika greška i izgovor za antievropski stav. Otmar Karas, šef poslaničke grupe austrijskih konzervativaca u Evropskom parlamentu rekao je da su se socijaldemokrati udaljili od svoje uloge konstruktivnog partnera EU.
Hanes Svoboda, potpredsednik socijalističke grupe u Evropskom parlamentu smatra da revizija ugovora i ponavljanje procesa ratifikacije ne bi izašli na dobro jer je raspoloženje naroda suviše negativno. Slične diskusije, naveo je Svoboda, vode se u Grčkoj i Holandiji, a potez austrijskih socijaldemokrata uzrokovaće povećanje pritiska na druge države članice da i same obećaju raspisivanje referenduma u slučaju revizije ugovora. U Austriji su, pored socijaldemokrata, referendum zatražile i dve ekstremno desne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari