Libijski revolucionari kontrolišu u potpunosti Sebhu, grad na jugu zemlje, rekao je agenciji Frans pres predstavnik tog regiona u Prelaznom nacionalnom savetu (PNS) Abdelmadžid Seifensasr. „Potpuno kontrolišemo grad Sebhu. Svi uključujući i pristalice Gadafija sada su uz revoluciju“, rekao je on i dodao da je „nekoliko neorganizovanih pojedinaca pokušalo da se suprotstavi“.


Predstavnik brigade „Pustinjski štit“ u Bengaziju, koja se bori u tom regionu, Mohamed Vardugu potvrdio je da je „Sebha potpuno pod kontrolom revolucionara“, navodi Beta. Sebha je sedište plemena svrgnutog libijskog lidera Muamera Gadafija, koja se nalazi na 750 kilometara južno od Tripolija.

Vardugu je u utorak rekao da su libijski revolucionari zauzeli aerodrom, tvrđavu i kasarnu Fares u Sebhi i da se borbe nastavljaju u nekoliko delova grada. U međuvremenu, Prelazni nacionalni savet nastavio je svoju diplomatsku inicijativu. Privremeni premijer Libije Mahmud Džibril je na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Džibril je u Njujorku rekao da bi nova vlada trebalo da bude formirana za desetak dana Afrička unija saopštila je da je spremna da podrži novu libijsku vlast.

Komšić ponudio pomoć

Sarajevo – Delegacija BiH predvođena predsedavajućim Predsedništva BiH Željkom Komšićem, učestvovala je u Njujorku na sastanku posvećenom Libiji. Komšić je dao podršku „legitimnim zahtevima libijskog naroda za priznanjem Prelaznog nacionalnog saveta kao legitimnog predstavnika Libije“. Komšić je naveo i mogućnosti za pomoć koju BiH može da pruži – podršku u lečenju i rehabilitaciji ranjenih i bolesnih libijskih boraca i građana u bolnicama i ustanovama u BiH i slanje u Libiju specijalističke jedinice za uništavanje neeksplodiranih eksplozivnih sredstava, kao i obuku lokalnih stručnjaka za te rizične aktivnosti. BiH je nestalna članica Saveta bezbednosti UN. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari